Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prevádzkarka ZOO kútiku zverila starostlivosť o zvieratá deťom. Zvieratá tým odsúdila na utrpenie
Zdielať na

Prevádzkarka ZOO kútiku zverila starostlivosť o zvieratá deťom. Zvieratá tým odsúdila na utrpenie

HRADEC KRÁLOVÉ / Prevádzkarka zookútiku na základnej škole Štefánikova v Hradci Králové odišla na dovolenku a starostlivosť o zvieratá zverila deťom. Tie opateru o desiatky živočíchov nezvládli. V tridsať stupňových horúčavách sa z kútiku šíril neznesiteľný zápach rozkladajúcich sa tiel uhynutých zvierat, aj hnijúcej vody, potravy a podstielok.

Prípad už rieši česká Štátna veterinárna správa, škola zookútik zrušila, píše portál idnes.cz. Na zanedbaný chov upozornila TV Prima, ktorú kontaktovala Eliška Petráčková. Tá sa bola pred pár dňami na zookútik pozrieť. To, čo uvidela a zacítila, ju poriadne šokovalo. Bezprostredne po nahlásení sa inšpektori z veteriny do školy nedostali. Keď prišli v pondelok, bol kútik už čiastočne uprataný. Dodatočne si vyžiadali aj ďalšie dokumenty k prevádzkovaniu zookútiku.

K prípadu sa medzičasom vyjadril aj primátor mesta a riaditeľ školy. Zhodli sa, že chovateľský krúžok v škole končí. "Tento týždeň bol pre mňa veľmi nepríjemný. Vyhrážali sa mi fyzickým násilím. Samozrejme, že v júni to tam takto určite nevyzeralo," hovorí riaditeľ, ktorý po zverejnení videa zanedbaného zookútiku dostal množstvo výhražných správ a telefonátov.

Chovateľský krúžok pre deti zabezpečovala Lucie Nečasová, škola jej len poskytovala priestory. K prípadu sa však odmietla vyjadriť, nepovedala ani to, kam zvieratá presunie. Riaditeľ školy tvrdí, že "zvieratá pôjdu do dobrých rúk". Zanedbaný zookútik objavila Petráčková, ktorá tam prišla za Nečasovou. Tá bola na dovolenke a namiesto nej tam boli dve 13-ročné dievčatá, ktoré sa mali o zvieratá starať.

Ani jedna klietka nebola zaopatrená. Plazy nemali funkčné žiarivky a výhrevy, vo vtáčej klietke rástla z hnijúceho trusu tráva. Zvieratá mali plesnivé krmivo. Mnoho hlodavcov bolo mŕtvych, ich rozkladajúce sa telá už požierali červy. "Sme sa tých dievčat pýtali, či im to neprekáža. Povedali, že prekáža, ale nič s tým neurobia. Keď som to videla, začala som hneď jednať," hovorí Petráčková.

Pri prehliadke objavila ďalšie šokujúce nálezy. V chladničke boli mŕtva agama a ježko, polica nad nimi bola zarastená neidentifikovateľnou hmotou. Niektoré klietky boli až trojnásobne preplnené. Inšpektori budú vychádzať z prvotných zistení, prípad vedú ako nedodržanie prevádzkového a sanitačného poriadku. Nie je vylúčené, že napokon prípad kvalifikujú aj ako týranie zvierat. Nevyhovujúci už bol samotný priestor, konanie tak vedú proti škole, ktorá realizáciu krúžku umožnila.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy