Skoro jasno
16°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Merkel, Macron a Putin rokovali o Ukrajine. Našli spoločnú reč
Zdielať na

Merkel, Macron a Putin rokovali o Ukrajine. Našli spoločnú reč

Google News Button Sledovať správy

HAMBURG / Nemecká kancelárka Angela Merkel, ruský prezident Vladimír Putin a francúzsky prezident Emmanuel Macron sa v sobotu v Hamburgu dohodli na dôležitosti zavedenia prímeria na východnej Ukrajine tak, ako s ním počítajú tzv. minské dohody.

S odvolaním sa na hovorcu nemeckej vlády, Steffena Seiberta, o tom informovala agentúra Reuters. Lídri Nemecka, Ruska a Francúzska sa na summite veľkých svetových ekonomík G20 stretli na spoločných raňajkách.

Žiadny prelomový záver ale nikto od ich rokovania nečakal, čomu podľa nemeckých médií aj zodpovedá dĺžka stretnutia, ktoré trvalo približne len 30 minút. 

Napríklad, Putinova piatková schôdzka s Donaldom Trumpom, ktorú plánovali približne na rovnaký čas sa pretiahla a trvala viac ako dve hodiny. 

Putin sa v sobotu stretol okrem iného aj s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Čakalo sa, že budú hovoriť o situácii v Sýrii. 

Nemecko, Rusko a Francúzsko sú spolu s Ukrajinou súčasťou tzv. normandského formátu, ktorý je jednou z kľúčových platforiem pre politické riešenia ozbrojeného konfliktu na východe Ukrajiny. Ani jeho snahy ale zatiaľ neviedli k zásadnému pokroku pri napĺňaní Minských dohôd, ktoré počítajú s prímerím. 

Pri bojoch na východe Ukrajiny zahynulo približne desať tisíc ľudí. Ukrajina začiatkom júla uviedla, že boje s proruskými separatistami podporovanými Ruskom pripravili o život najmenej 2700 ukrajinských vojakov. Celkové škody podľa Kyjeva činia približne 50 miliárd dolárov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy