Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
VIDEO: Starý chren aj idi*t. Poslanci Baránik a Čaplovič sa do seba pustili
Zdielať na

VIDEO: Starý chren aj idi*t. Poslanci Baránik a Čaplovič sa do seba pustili

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Pred poslancov národnej rady sa v pondelok postavila bývalá ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Viera Tomanová. Momentálne zastáva funkciu ombudsmanky pre práva detí. V Národnej rade mala predniesť svoju výročnú správu. Okrem spŕšky výčitiek, ktoré si vymenila s opozičnými poslancami, sa ale v rokovacej sále takmer strhla bitka.

Okrem toho, že opoziční poslanci na Tomanovú vykrikovali, aby odstúpila, sa v rokovacej sále takmer strhla bitka. Účastníkmi slovnej prestrelky boli poslanci Alojz Baránik (SaS), Dušan Čaplovič (Smer-SD). Poslanci sa častovali slovami ako "starý chren" či "idiot". Bývalého ministra školstva Čaploviča sa prišiel zastať ešte jeho stranícky kolega Peter Šuca.

Detská komisárka Viera Tomanová vo svojej prvej výročnej správe za rok 2016 uvádza informácie o praxi v resocializačných centrách pre mládež, ktoré umožňujú chovancom fajčenie ako odmenu, alebo zákazom fajčenia chovancov trestajú. Ombudsmanka upozornila, že hoci je v zákone zákaz používania alkoholu, nikde nie je zakázané, aby v resocializačných zariadeniach pre mládež nemohli chovanci fajčiť. Vo výročnej správe o stave detí v osadách nie je ani písmeno. Rovnako tam chýba informácia o témach, ktorým sa chce ďalej venovať.

​Dokument neprináša ani návrhy na zlepšenie legislatívy, ktoré by ochránili práva detí. Jej úrad s desiatimi zamestnancami hospodáril minulý rok so sumou 318 046 eur, väčšina peňazí išla na mzdy. Tomanová dostala vlani 934 podaní. V jej pôsobnosti bolo z nich celkovo 328, v 45 prípadoch využila komisárka právomoc zúčastniť sa na konaní pred súdmi. V správe sa tiež konštatuje, že dieťaťu treba poskytnúť pocit bezpečia. "Starostlivosť a výchova dieťaťa si vyžaduje zvýšenú pozornosť celej spoločnosti, všetkých organizačných zložiek štátu, a to tak zo strany moci zákonodarnej, výkonnej i súdnej," uviedla Tomanová v správe.

Opozičná kritika

Úrad komisára pre deti bol založený po 15 rokoch snaženia, ale nevznikol, aby chránil deti, ale na uschovanie vyslúžilých politikov Smeru. Povedala to dnes v rokovacej sále parlamentu v rozprave k výročnej správe komisárky Viery Tomanovej poslankyňa za SaS Natália Blahová. Pripomenula aj kritiku Výboru OSN pre práva detí, ktorý vyslovil ľútosť, že funkciu detskej ombudsmanky neobsadila politicky nezávislá osobnosť.

OSN tiež znepokojili aj informácie, že sú porušované detské práva v detskom domove, ktorý sídli na mieste trvalého pobytu Tomanovej. Blahová poukázala na to, že žiadne výhrady výboru OSN neboli akceptované a nedošlo k žiadnej náprave.

Babské táraniny a prikrášľovanie opozičných poslankýň NR SR Natálie Blahovej (SaS), Lucie Ďuriš Nicholsonovej (SaS) Anny Verešovej (OĽaNO-NOVA) a Eriky Jurinovej (OĽaNO-NOVA) by nemali byť v právnom štáte riešením problému. "Ich vystúpenia nepatria do tohto parlamentu," povedala to v záverečnom slove po rozprave k výročnej správe o činnosti komisára pre deti detská ombudsmanka Viera Tomanová.

"Vaša neznalosť a klebety nemôžu byť nadradené právnym predpisom," povedala Tomanová a pripomenula, že Blahová sa uchádzala o post komisára pre deti. "Ale deti Vám boli dobré len na to, aby ste mali publicitu," uviedla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy