Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Bruseli začalo rokovanie o brexite
Zdielať na

V Bruseli začalo rokovanie o brexite

Archívne video
Google News Button Sledovať správy

BRUSEL / Po takmer roku váhania a rozhodovania sa na strane britských politikov, sa v pondelok v Bruseli oficiálne začali dlho očakávané rokovania o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie. Momentálne je už väčšina obyvateľov Veľkej Británie, hoci tesná, za zotrvanie v Európskej únii. Premiérka Theresa May ale trvá na odchode. Zámerom Británie je odísť z jednotného trhu a snažiť sa o dojednaní dohody o voľnom obchode.

Šéfom vyjednávacieho tímu únie je skúsený francúzsky politik a bývalý eurokomisár pre vnútorný trh Michel Barnier, na čele britského tímu je britský minister pre brexit David Davis. Celý proces by mal trvať zhruba dva roky a zatiaľ nie je jasné, čo presne bude jeho výsledkom. Prvá časť jednania o brexite bude rozdelená na tri časti - práva občanov, finančné otázky a ostatné problémy. 

Ľudia zmenili názor

O odchode Vedľkej Británie z európskeho klubu rozhodli britskí občania v referende 23. júna minulého roku, v ktorom hlasovalo za vystúpenie 52 a proti nemu 48 percent voličov. Momentálne sa nálady medzi britskými voličmi menia a podľa najnovších prieskumov je už väčšina obyvateľov Veľkej Británie, hoci tesná, za zotrvanie v Európskej únii. Britská premiérka Theresa May trvá na tom, že jej krajina z únie vystúpi tak či tak - i keď proti nej v tejto otázke silnie opozícia už aj v radoch jej vlastnej strany.

Pochybnosti o May

Nielen opoziční labouristi či Škótska národná strana (SNP), ale aj vplyvní politici z Konzervatívnej strany, ktorú vedie May, začínajú spochybňovať mandát premiérky na to, aby sa zasadzovala za takzvaný "tvrdý brexit", po ktorom by sa Veľká Británia dostala viac-menej do úlohy akéhokoľvek iného štátu mimo Európskej únie bez žiadnych bližších väzieb s ňou.

Na váhe týmto hlasom pridali najmä júnové predčasné parlamentné voľby, v ktorých konzervatívci Theresy May síce vyhrali, ale stratili väčšinu v parlamente. May ich pritom vyhlásila tri roky pred riadnym termínom práve s odôvodnením, že chce mať silnejší mandát na rokovanie o vystúpení krajiny z únie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy