Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vo Volkswagene už ohlásili štrajk. Fico ho pokladá za opodstatnený
Zdielať na

Vo Volkswagene už ohlásili štrajk. Fico ho pokladá za opodstatnený

Archívne video

BRATISLAVA / Vyjednávania ani po jedenástich kolách neviedli k dohode. Dlhšie trvajúci štrajk v bratislavskom Volkswagene by mohol ovplyvniť aj celkový vývoj hospodárstva na Slovensku a odraziť sa na číslach slovenského HDP. Premiér Robert Fico ale otázku výšky miezd, ktorú nastolili odborári v automobilovej spoločnosti, považuje za absolútne oprávnenú.

O dopade na hospodárstvo hovoria o tom skúsenosti z plánovaných prerušení výroby vo fabrike. "Aj dovolenkové obdobie kýve slovenskými číslami, pretože je to naozaj vlajková loď našej ekonomiky,“ povedal na pondelňajšej tlačovej konferencii minister financií Peter Kažimír.

Moderné odbory Volkswagen (MOV) ani po jedenástich kolách vyjednávanie neprišli k dohode. Vstupujú tak do ostrého štrajku. Ten sa začne v utorok 20. júna o šiestej hodine ráno a bude prebiehať v bratislavskom, stupavskom aj martinskom závode. V praxi to znamená že ranná smena teda cez dve tisíc ľudí túto rampu neprekročí, zostanú stáť vonku. "Ešte raz sme zvýšili našu ponuku a to zvýšenie tarifných miest o 4,5 percenta a potom v roku 2018 o ďalších 4,2 percenta. Museli sme napokon konštatovať, že odborári nie sú ochotní ustúpiť od svojich vysokých požiadaviek," vyhlásil Ralf Sacht, riaditeľ Volkswagen Slovakia.

Premiér vyjadril pochopenie

Premiér Robert Fico otázku výšky miezd, ktorú nastolili odborári v bratislavskom Volkswagene, považuje za adekvátnu, hoci mzdy v tejto fabrike sú v porovnaní so slovenským priemerom pomerne vysoké. "Ak je to firma, ktorá má jednu z najvyšších kvalít a je to firma, ktorá vyrába najluxusnejšie autá, ak je tam vysoká miera produktivity práce, prečo má mať tento človek v Bratislave možno niekedy o polovicu alebo aj o dve tretiny nižší plat ako ten istý človek, ktorý robí v Nemecku alebo v nejakej inej firme v západnej Európe a pritom robí menej luxusné autá, možno má aj nižšiu produktivitu a kvalitu,“ povedal na tlačovej konferencii premiér.

Do aktuálneho diania vo fabrike jeho kabinet ale zasahovať neplánuje. "Ja len komentujem pocity ľudí, ktorí robia v tejto firme. Sú oprávnené, pretože sa majú s čím porovnávať títo ľudia. Porovnávajú sa so svojimi kolegami. Ale nebudem zasahovať do života odborov, ani do života tejto spoločnosti, pretože je to ich vnútorný svet,“ tvrdí Fico. Hoci má jeho strana Smer-SD dohodu o spolupráci s odbormi, táto dohoda podľa neho nesmeruje k tomu, aby im strana hovorila, čo majú, alebo nemajú robiť. "Čo si ľudia vybojujú v tejto firme, to je ich vnútorná vec. Ale otázku, ktorú položili na stôl, považujem za absolútne oprávnenú,“ konštatoval.

Na rad prichádza ostrý štrajk

Podľa prepočtov analytikov z Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií dosahujú denné tržby automobilky 6,3 mil. eur. Adekvátne dopady na vývoj hrubého domáceho produktu tak možno podľa šéfky inštitútu Lucie Šrámkovej očakávať pri dĺžke trvania štrajku zhruba v rozsahu tradičného trvania celozávodných dovoleniek. "Približne 12 dní nepretržitého štrajku už vie vygenerovať vplyv, ktorý je viditeľný na raste hrubého domáceho produktu, to je 0,1 % hrubého domáceho produktu,“ dodala.

Minister hospodárstva SR Peter Žiga po minulotýždňovom rokovaní vlády uviedol, že rozumie snahe odborárov zvyšovať priemernú mzdu, keďže automobilka je najväčším zamestnávateľom na Slovensku. "Na druhej strane musím sa zastať vedenia závodu. Nemôžete firmu dostať do tlaku skokovitých rastov miezd. Rast mzdy o 16 % je tak výrazný, že to vedenie nebude vedieť doručiť a bude rozmýšľať nad tým, či vôbec ostať na Slovensku," povedal minister.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy