Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Rusku by nevadil vstup Ukrajiny a Gruzínska do EÚ
Zdielať na

Rusku by nevadil vstup Ukrajiny a Gruzínska do EÚ

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Podpredseda ruského zahranično-politického výboru Dumy Viačeslav Nikonov uviedol, že Rusku by neprekážal vstup Ukrajiny a Gruzínska do Európskej únie. Prekážal by však ich vstup do Severoatlantickej aliancie.

Vízová liberalizácia pre Gruzínsko a pre Ukrajinu je pre gruzínskeho premiéra nielen technická, ale predovšetkým politická záležitosť. Premiér pripomenul, že na to, aby krajiny vstúpili do EÚ, museli zaviesť náročné reformy. 

Z vyjadrení gruzínskeho premiéra Giorgiho Kvirikašviliho a ukrajinského ministra zahraničných vecí Pavla Klimkina vyplýva, že Rusko nepatrí do Európy, pretože Európa nie je iba geografický koncept, ale spoločnosť založená na spoločných hodnotách, ktoré Rusko nezdieľa.

Únia áno, NATO nie

Reagovali tak na podpredsedu zahranično-politického výboru Dumy Viačeslava Nikonova, ktorý na bezpečnostnej konferencii Globsec 2017 vyhlásil, že Rusko nemá nič proti tomu, aby Ukrajina a Gruzínsko vstúpili do Európskej únie. Doplnil však, že by sa Rusku nepáčilo, ak by vstúpili aj do Severoatlantickej aliancie. 

Podľa Kvirikašviliho je vízová liberalizácia pre Gruzínsko a Ukrajinu nielen technická záležitosť, ale dôležitý miľník a politický signál. Pripomenul, že krajiny pre to, aby mohli cestovať do EÚ, zaviedli náročné reformy, legislatívne štandardy. „To, že Európa ukázala otvorené dvere, je dôležitý politický krok,“ povedal gruzínsky premiér. 

Pokiaľ ide o integráciu do EÚ a NATO, poukázal lotyšský minister zahraničných veci Edgars Rinkevičs na to, že pobaltské krajiny vstupovali do klubu v inom čase aj v iných podmienkach. „Robili sme všetko preto, aby nás neodmietli. Kongresmani sa pýtali, či sme takí, ako oni, či máme rovnaké hodnoty,“ povedal. Tvrdí však, že ak Európa dá podmienky a krajina ich splní, EÚ musí dodržať svoje slovo. Nemyslí si však, že by Rusku nevadil vstup Gruzínska a Ukrajiny do EÚ.

Rusko, podľa Nikonova urobilo chybu po Studenej vojne

Podpredsedu zahranično-politického výboru Dumy Viačeslav Nikonov na otázku, či Rusku prekáža vstup Ukrajiny a Gruzínska do EÚ, odpovedal, že krátka odpoveď znie, že neprekáža. Podľa neho bolo chybou, že Rusko nespolupracovalo na budovaní európskej architektúry. „Keď v Berlíne, v Paríži, v Londýne poviete Európa, nemyslíte tým Rusko. To bola tá chyba, čo sa stala po Studenej vojne,“ vyhlásil predstaviteľ Moskvy s tým, že Rusko je najväčšia európska krajina a Moskva najväčšie európske mesto.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy