Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Trump sa údajne chystá odstúpiť od klimatickej dohody
Zdielať na

Trump sa údajne chystá odstúpiť od klimatickej dohody

WASHINGTON / Donald Trump údajne svojim dôverníkom povedal, že dohodu o globálnej ochrane klímy zruší. Zrušenie parížskej dohody bolo aj jedným z jeho predvolebných sľubov.

Americký prezident Donald Trump údajne povedal svojim dôverníkom, že dohodu o globálnej ochrane klímy zruší. Parížsku dohodu minulý rok odsúhlasila administratíva vtedajšieho prezidenta Baracka Obamu. 

Ochrana klímy bola jednou z kľúčových tém na samite G7, ktorý sa skončil 27. mája. Dokument o ochrane klímy bol jediným problémovým  bodom, na ktorom sa sedem najvyspelejších ekonomík sveta nezhodlo.

Vedúce osobnosti šiestich krajín sa zhodli na tom, že Donaldovi Trumpovi nechajú čas na to, aby si dohodu o klíme ešte premyslel. Trump potom na twitteri napísal, že sa definitívne rozhodne počas nasledujúceho týždňa.  

Emmanuel Macron, novozvolený francúzsky prezident po samite vyjadril nádej, že sa Donald Trump nakoniec rozhodne podporiť parížsku klimatickú dohodu. Podľa Macrona je to pre záujmy a dobrú povesť USA dôležité: "Povedal som Donaldovi Trumpovi, že je zásadné, aby Spojené štáty naďalej plne podporovali parížsku klimatickú dohodu."

Podľa spravodajského serveru Axios povedal Trump svojim dôverníkom, že od dohody odstúpi. Medzi dôverníkmi sa mal nachádzať aj šéf Agentúry pre ochranu životného prostredia Scott Pruitt. 

Parížska dohoda 

Parížska dohoda o globálnom znižovaní emisií skleníkových plynov nadobudla účinnosť v novembri. Zo 195 signatárov ju dodnes ratifikovalo 147. Medzi nimi je aj Čína, India či USA, teda krajiny, ktoré produkujú najviac emisií skleníkových plynov. 

Trump označil dohodu za nevýhodnú pre USA už počas svojej volebnej kampane. Sľúbil, že keď sa stane prezidentom, tak dohodu zruší. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy