Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Trump si z protokolu veľkú hlavu nerobí. Na cestách to poriadne roztočil
Zdielať na

Trump si z protokolu veľkú hlavu nerobí. Na cestách to poriadne roztočil

Archívna reportáž

BRUSEL / Donald Trump vyrazil na svoje prvé turné. Jeho lietajúca pevnosť Air Force obletela od Saudskej Arábie cez Izrael, Vatikán až na summit NATO v Bruseli. Už dlhšie badať, že americký prezident si z protokolu ťažkú hlavu vôbec nerobí. Všade, kde sa Donald Trump objavil to aj poriadne roztočil.

"S nástupom novej hlavy štátu v USA do Bieleho domu prišiel aj nový a doteraz nevídaný fenomén živočíšneho naturelu, osobnosti pána prezidenta Trumpa," myslí si bývalý hovorca prezidenta Slovenska a protokolista, Marek Trubač.

Skutočne živočíšny naturel amerického prezidenta sa prejavuje na všetkých frontoch. Za všetko spomeňme len jeho podpis do pamätnej knihy v najväčšom múzeu holokaustu na svete. 

"Je to obrovská pocta byť tu so všetkými mojimi priateľmi. Také úžasné, nikdy na to nezabudnem," napísal Trump do knihy.  

Známe je aj jeho podávanie si rúk s politickými náprotivkami. Na to sa však vopred pripravil nový francúzsky prezident Macron, ktorý si Trumpa opakovane vychutnal. 

Obrovské faux pas spravil prezident USA aj pri spoločnom fotografovaní hláv štátov členských krajín NATO. Trump sa zrazu spamätal, že zaostáva. Prevalcoval prezidenta Čiernej hory, krajiny, ktorá práve na summite aliancie oslavovala svoj vstup do tohto obranného zoskupenia.

"Aj keď riadite väčšiu krajinu, akou USA nesporne sú, nemáte nárok sa predierať dopredu takýmto spôsobom," myslí si Trubač.  

Na spomínanom summite sa s prezidentom Trumpom stretla aj naša delegácia vedená hlavou štátu. Na Slovensko priniesla správy o tom, že aj my ako člen NATO sa stávame súčasťou koalície v boji proti Islamskému štátu. Prezident Kiska sa tam s Trumpom stretol po prvýkrát. 

"Je to človek, ktorého som zatiaľ mal možnosť vidieť len v televízii. Energický, otvorený. Budeme očakávať jeho ďalšie kroky v zahraničnej politike a na jeho reálne kroky," povedal Kiska. 

Slovensko v rámci štvrtkového summitu ponúklo vyslanie 150 slovenských vojakov do Lotyšska na obdobie jedného roka od júna 2018 v rámci posilnenia predsunutej prítomnosti (Enhanced Forward Presence) NATO v Pobaltí. Druhou ponukou, s ktorou Slovensko išlo na summit, je účasť na protiteroristickom boji. V rámci toho plánujeme poslať do Iraku vojenských špecialistov, ktorí budú cvičiť iracké sily. Pôjde o výcvik v oblasti odmínovania, údržby pozemnej techniky či špeciálnych operácií.

Americký prezident Donald Trump, pre ktorého to bola prvá príležitosť stretnúť sa so všetkými spojencami, podľa Kisku zdôrazňoval plnenie si záväzkov členov Aliancie. "Prezident Trump vo svojom príhovore aj v diskusii potvrdil to základné a najdôležitejšie. Potvrdil jednotu a dôležitosť Severoatlantickej aliancie ako takej a zdôraznil, že v jednote je naša sila," priblížil Kiska.

Podľa ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka summit priniesol dva vecné závery. A to zapojenie sa do boja proti terorizmu a zdieľanie zodpovednosti. "To zdieľanie zodpovednosti sa prejavuje v troch konkrétnych podobách. Znamená vyčlenenie potrebných finančných prostriedkov, prípravu zodpovedných vojenských kapacít a ochota a pripravenosť nasadiť tieto kapacity v operáciách," doplnil šéf rezortu diplomacie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy