Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
SaS a OĽaNO dajú do utorka pripomienky k spôsobu otvárania listov
Zdielať na

SaS a OĽaNO dajú do utorka pripomienky k spôsobu otvárania listov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanci na piatkovom poslaneckom grémiu vzali na vedomie rozhodnutie kancelára NR SR Daniela Guspana o spôsobe otvárania zásielok pre poslancov. Poslanecké kluby SaS a OĽaNO si vyžiadali čas do utorka, aby mohli v písomnej podobe svoje pripomienky vedeniu NR SR doručiť.

Poslanci na piatkovom poslaneckom grémiu vzali na vedomie rozhodnutie kancelára NR SR Daniela Guspana o spôsobe otvárania zásielok pre poslancov. Poslanecké kluby SaS a OĽaNO si vyžiadali čas do utorka, aby mohli v písomnej podobe svoje pripomienky vedeniu NR SR doručiť. Povedal po rokovaní grémia predseda parlamentu Andrej Danko (SNS).

Nové pravidlá

"Zároveň sa grémium konsenzom zhodlo na nových pravidlách kontroly v súvislosti s doručovaním poštových zásielok podozrivých na prítomnosť chemických, rádioaktívnych a biologických látok. Kontrola podozrivých listových zásielok sa bude uskutočňovať v prísnom režime," uvádza komunikačný odbor Kancelárie NR SR v tlačovej správe, ktorú poskytol agentúre SITA. "Každá zásielka adresovaná na poslanca NR SR, ktorá bude identifikovaná ako podozrivá, sa podrobí bezpečnostnej kontrole, a to v režime, buď bez prítomnosti poslanca NR SR na základe jeho súhlasu, alebo za prítomnosti poslanca NR SR (adresáta), alebo ním splnomocnenej osoby, a to v rozsahu, ktorý je nevyhnutný na zistenie bezpečnosti zásielky," dodali z Kancelárie NR SR.

Čas na pripomienky

"SaS a OĽaNO poskytnú do utorka do začiatku parlamentnej schôdze v písomnej podobe svoje stanovisko a možné pripomienky k postupu, akým chce národná rada v budúcnosti spracovávať zásielky," vysvetlil Danko s tým, že je dôležité nespochybňovať profesionalitu zamestnancov NR SR. Rovnako informoval o hackerských útokoch na národnú radu. "Som rád, že sme našli pochopenie a v národnej rade je dnes kľud a problémy riešime s chladnou hlavou," uzavrel predseda parlamentu.

Ako agentúre SITA povedala poslankyňa Natália Blahová, SaS a OĽaNO si vyberú z dvoch možností, a to, "či splnomocňujeme podateľňu na otváranie podozrivých zásielok, alebo pri tom budeme my, resp. iná splnomocnená osoba".

Daniel Guspan minulý týždeň rozhodol, že poslancom už Kancelária Národnej rady SR nebude otvárať zásielky. Poslanci si môžu na náklady poslaneckého klubu zriadiť P. O. BOX, aby zásielky nechodili na adresu parlamentu. Ak tak neurobia, môžu byť prítomní pri otváraní zásielok v parlamente, alebo dajú súhlas, aby kancelária s listami nakladala, ako uzná za vhodné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy