Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Stavba obchvatu môže začať aj bez vyvlastnených pozemkov
Zdielať na

Stavba obchvatu môže začať aj bez vyvlastnených pozemkov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Problémy s výkupom pozemkov brzdia výstavbu obchvatu Bratislavy. Vláda chce výstavbu riešiť ešte pred vyvlastnením prostredníctvom nového návrhu zákona.

Problémy s výkupom pozemkov brzdia výstavbu obchvatu Bratislavy. Vláda preto schválila návrh zákona, podľa ktorého by sa na pozemkoch pod budúcimi diaľnicami mohlo s prácami začať ešte pred ich vyvlastnením.

Parlament sa návrhom zákona má zaoberať v zrýchlenom legislatívnom konaní. Ministerstvo dopravy chce, aby pravidlá platili už od pondelka 15. mája. 

Podstatou novely je to, aby sa na niektorých častiach dalo začať pracovať bez toho, aby sa proces brzdil. Dotknutí ľudia sa budú môcť obrátiť na súd. "Ja musím chrániť štát a peniaze štátu, preto sme hľadali pre nás výhodné riešenia," povedal minister dopravy Árpád Érsek. 

Niekoľkoročný proces prípravy nultého obchvatu hlavného mesta tak závisí aj na schválení novely. Pozemky pod stavbou mali byť vysporiadané a odovzdané do konca septembra 2016. Vláda chce, aby sa pod budúcimi diaľnica mohlo pracovať ešte pred ich vyvlastnením.

Opozičný poslanec Marosz chcel už v utorok do programu aktuálnej schôdze parlamentu doplniť bod, aby minister Érsek zverejnil zoznam všetkých vykúpených pozemkov pod bratislavský obchvat. Koaličná väčšina mu to však zamietla."Daňoví poplatníci chcú vedieť, kto nakupoval, kto predával a za koľko," tvrdí Ján Marosz. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy