Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Čipovanie autoškôl nie je v rozpore s Ústavou
Zdielať na

Čipovanie autoškôl nie je v rozpore s Ústavou

Archívna reportáž

KOŠICE / Ústavný súd nevyhovel sťažnosti opozičných poslancov na to, že čipy v autoškolách zasahujú do súkromia. Podľa súdu je tento zásah ústavne akceptovateľný.

Ústavný súd rozhodol o tom, že frekventantov a inštruktorov autoškôl budú kontrolovať čipy. Podľa rozhodnutia ide o zásah do súkromia, no tento zásah je primeraný a ústavne akceptovateľný.

Autoškoly budú najnovšie musieť prideliť žiakom a inštruktorom elektronické identifikátory. Sú to čipy, pomocou ktorých sa bude sledovať, kde sa osoby pohybujú. Zároveň budú zasielať údaje do jednotného informačného systému v cestnej doprave. Toto nariadenie vyplýva zo Zákona o autoškolách.

O preskúmanie ústavnosti týchto ustanovení žiadala skupina 31 opozičných poslancov. Podľa sťažovateľov uvedená zákonná povinnosť poskytovať a spracúvať osobné údaje porušuje garanciu práva na súkromie, ochranu osobných údajov a slobodu pohybu. Ústavný súd však ich návrhu nevyhovel. 

Zásah do súkromia slúži transparentnosti

V odôvodnení súdu sa uvádza, že ustanovenia v zákone nebránia osobe slobodne sa rozhodnúť, či absolvuje vodičský kurz. Ústavný súd sa zaoberal aj posúdením, či napadnuté ustanovenia zasahujú do práva na ochranu súkromia a či je tento zásah opodstatnený. V odôvodnení hodnotí, že napadnuté ustanovenia predstavujú zásah do ochrany súkromia, avšak zastáva názor, že transparentné zabezpečenie prípravy účastníkov vodičských kurzov na absolvovanie skúšky je dostatočne významným cieľom na ospravedlnenie zásahu do ochrany súkromia.

V posudzovanom prípade ide o preukázateľnosť absolvovania výučby a výcviku a jednak o nemožnosť obchádzať výučbu a výcvik. Prostredníctvom napadnutých ustanovení je možné dosiahnuť tento cieľ. Miera zásahu do ochrany súkromia je podľa súdu v tejto veci nízka z dôvodu, že údaje zaznamenávané identifikačnými zariadeniami predstavujú iba nevyhnutný základ pre ich identifikáciu. Údaje sa zaznamenávajú iba vo vzťahu k výučbe a výcviku. 

Transparentnosť výcviku má spočívať v tom, že sa zaznamená čas, ktorý strávili v učebni či na trenažéri, a takisto aj o trase a trvaní jazdy, ktoré sú automaticky zasielané do jednotného informačného systému v cestnej doprave na spracovanie.

Prevádzkovateľom autoškôl, inštruktorom a spotrebiteľom zákon ukladá povinne spracúvať a poskytovať osobné údaje v rozsahu meno, priezvisko, dátum a miesto narodenia, adresa bydliska a údaje o pridelenom identifikátore, zaznamenanie údajov o identite inštruktora autoškoly, o čase strávenom v učebni, alebo na trenažéri, čo predstavuje pre Slovenskú republiku v prípade podaných žalôb hrozbu aj iného vážneho nenapraviteľného následku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy