Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
VšZP napokon na pacientoch šetriť nebude, ale o kreslo nepríde nikto
Zdielať na

VšZP napokon na pacientoch šetriť nebude, ale o kreslo nepríde nikto

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Minister zdravotníctva Tomáš Drucker dnes predstúpil pred novinárov v spoločnosti riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne, Miroslava Kočana. Brífingu predchádzalo ich spoločné rokovanie, keď do úvahy prichádzalo aj odstúpenie Kočana z postu šéfa VšZP. Dôvodom mali byť viaceré kontroverzné návrhy na šetrenie z nového ozdravného plánu poisťovne. Situáciu vyhrotil telefonát Roberta Fica s Kočanom, ktorý zverejnil premiér na svojom facebookovom profile.

Včerajšie video telefonátu Roberta Fica, v ktorom nediplomaticky vytkol riaditeľovi VšZP návrhy na šetrenie z ozdravného plánu, ktorý má vyriešiť 200 miliónovú stratu, malo za následok dnešné stretnutie ministra zdravotníctva s Miroslavom Kočanom. Ani jeden z nich sa svoj post vzdať nehodlá a  Drucker  sa na margo manažmentu VšZP vyjadril: "Pán Kočan aj vedenie majú moju dôveru". Priznáva však, že komunikácia do značnej miery zlyhala: "Bolo to celé zle odkomunikované".

Konkrétne ide o postupne zverejňované detaily z ozdravného plánu, keď mali prísť o nárok na liečbu hepatitídy typu C ľudia, ktorí majú tetovanie alebo pírsing, no predovšetkým šokoval návrh o odobraní nároku na inkontinenčné pomôcky či matrace ležiacim pacientom. Minister zdravotníctva tvrdí, že nič z toho reálne v pláne nebolo: "Navrhovali sme len určiť pravidlá, sú to len idey, v tom ozdravnom pláne vôbec nemali byť, absolútne zbytočne to vytvorilo pocit, že VšZP ide šetriť na ľuďoch."  To vraj rozhodne nie je v pláne a teraz je nutné obhájiť dobré meno poisťovne.

Minister stojí za manažmentom VšZP

Podľa Druckera robí manažment svoju prácu dobre, došlo len k pár chybám, ktoré sa už "nesmú zopakovať".  Ministrove slová potvrdil aj Miroslav Kočan: "Tie návrhy, okolo ktorých bola diskusia, neboli súčasťou ozdravného plánu. Tie návrhy sme ponúkli na diskusiu tým, že sme ich ponúkli na kategorizačnú komisiu". Konkrétne ohľadom "plienok" pre pacientov s inkontinenciou upresnil, že malo ísť len o úpravu: "Od poslednej kategorizácie sa zmenili pomery na trhu, niektoré veci zlacneli,  preto sme chceli len znížiť limity na pacienta".

Šéf poisťovne si sypal popol na hlavu

Telefonát od premiéra mu rozhodne príjemný nebol, na takýto spôsob komunikácie si zvykať nechce.  „Nie je to príjemná vizitka mojej práce. Vezmem si z toho ponaučenie,“ povedal šéf VšZP. K telefonátu sa vyjadril aj minister Drucker, dlhšiu dobu o ozdravnom pláne s premiérom komunikoval: "Dva týždne komunikácie, keď som osobne hovoril s premiérom a ukázal som mu aj ozdravný plán, pochopil, že to nie sú veci založené na pravde, napriek tomu reagoval politicky, či sa mi to páči, alebo nie". Hlavnú chybu vidia minister aj šéf poisťovne v zlyhaní komunikácie, keď médiá zverejnili informácie, ktoré mali byť skreslené. Manažment VšZP už podobnú chybu v komunikácii nespraví, ako povedal Kočan: "Nedopadlo to dobre, poučíme sa z toho, návrhy sme stiahli".  Pacientov by sa teda "ozdravné kroky" poisťovne dotknúť nemali.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy