Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tetovanie či pírsing vás môže obrať o preplatenie liečby
Zdielať na

Tetovanie či pírsing vás môže obrať o preplatenie liečby

SLOVENSKO / Všeobecná zdravotná poisťovňa chce šetriť, kde sa len dá. Rekordnú stratu, až 200 miliónov eur, má znížiť aj odoprenie úhrady liečby hepatitídy typu C pre ľudí, ktorí majú pírsing alebo tetovanie. Túto infekčnú žltačku by si mali hradiť sami, informoval denník SME.

Injekčná aplikácia drog, hemodialýza, tetovanie a pírsing infikovanou ihlou - to sú spôsoby nákazy hepatitídou typu C. Tá má pritom rýchlejší nástup a miernejší priebeh ako bežnejší typ B, no oveľa vážnejšie následky. Väčšina prípadov má značne obmedzenú možnosť liečby a neraz končí cirhózou alebo rakovinou pečene.

Podľa odhadov Ligy proti rakovine trpelo v roku 2009 týmto ochorením 30 až 50 tisíc Slovákov, zväčša o tom nevedia. Lieči sa len zhruba tisícka. Kým v celkovej populácii tak má choroba ani nie 1 percentné zastúpenie, medzi narkomanmi sa hovorí až o 40 percentách. Aj preto sú hlavnou skupinou, pre ktorú navrhuje Všeobecná zdravotná poisťovňa individuálnu úhradu nekrytú poistením, narkomani a alkoholici. Pridala k nim však aj ľudí s tetovaním a pírsingom, ako v článku informoval denník SME. Návrh poisťovne musí schváliť ministerstvo zdravotníctva. "Hovoriť, či bude návrh prijatý, je zatiaľ predčasné. Cieľom tohto návrhu je eliminácia rizikového správania sa poistencov a zvýšenie ich spoluzodpovednosti za ich zdravie," vysvetľuje pre TV JOJ zámer Petra Balážová, hovorkyňa VšZP.

Odborník nesúhlasí

S návrhom na určovanie znevýhodnených skupín jednoznačne nesúhlasí Ľubomír Okruhlica, hlavný odborník ministerstva zdravotníctva na závislosti: "Môžeme potom pristúpiť k tomu, že ani liečba ľudí, ktorí majú HIV, sa nebude poskytovať. To isté sa týka tých, čo majú rakovinu pľúc a sú fajčiari. Alebo obéznych s cukrovkou. Alebo ľudia, ktorí sú športovci a majú úrazy, tak nech si to hradia sami. Dostali by sme k takej situácii, že budeme robiť selekciu ľudí a kde to potom skonči."

Tetovanie má stále viac ľudí

Tetovanie a pírsing sú pritom v súčasnosti módnym trendom bez ohľadu na zázemie a správanie sa ľudí, ktorí sa preň rozhodnú. Schválením návrhu VšZP by sa zasiahli skutočne široké vrstvy. "To je nemožné v súčasnej Európe a v súčasnom svete. Nie je možné, aby o tom rozhodol ekonóm za to, že má nedostatok v rozpočte," hovorí Ľubomír Okruhlica. VšZP má pripravený ozdravný plán, o konkrétnych bodoch bude verejnosť informovať postupne. Podľa hovorkyne ide o strategický dokument, ktorého obsah poisťovňa zatiaľ nezverejňuje.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy