Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Šok pre pozostalých z útokov v Berlíne, nemocnica im zaslala faktúry za obhliadky tiel
Zdielať na

Šok pre pozostalých z útokov v Berlíne, nemocnica im zaslala faktúry za obhliadky tiel

BERLÍN / Pozostalí po obetiach predvianočného útoku v Berlíne sa dočkali nepríjemného prekvapenia, keď im prišiel účet na 51 eur za obhliadku mŕtvol. Nemocnica Charité, ktorá ich rozoslala, sa zo pochybenie ospravedlnila až s niekoľkotýždňovom oneskorením, uviedol denník Tagesspiegel.

Pri útoku kamiónom na vianočný trh v západnej časti Berlína zabil 19. decembra atentátnik 12 osôb vrátane jednej Češky. Ďalšie desiatky ľudí zranil.

Pozostalým obetí prišla už čoskoro po útoku pošta. Nešlo o vyjadrenie sústrasti zo strany mesta, ako sa niektorí domnievali, ale o účet za vyšetrovanie tiel ich blízkych. Niektorí z nich pritom účet s výzvou na zaplatenie do určitého dátumu dostali ešte pred Vianocami.

Ospravedlnenie od nemocnice dorazilo v ďalšom liste o tri týždne neskôr. "Ide o poľutovaniahodnú administratívnu chybu, ktorá súvisí s výnimočnými okolnosťami hrozného útoku," uviedla nemocnica, podľa ktorej samozrejme pozostalí nič platiť nemusia.

S veľkým oneskorením prišla pozostalým aj zraneným tiež kondolencia primátora Berlína Michaela Müllera (SPD), ktorý ju rozoslal až dva mesiace po útoku. Müller to zdôvodnil tým, že chcel nechať uplynúť nejaký čas.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy