Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Utečenci vitajte. Viselo na Soche slobody v New Yorku
Zdielať na

Utečenci vitajte. Viselo na Soche slobody v New Yorku

NEW YORK / Na vyhliadkovú plošinu podstavca Sochy slobody v New Yorku neznámi aktivisti v utorok vyvesili obrovský transparent "Refugees Welcome" čo v preklade znamená utečenci vitajte. Nápis po hodine polícia odstránila a incident vyšetruje.

O Sochu slobody, ktorá je symbolom amerického prijímania prisťahovalcov, sa stará Správa národných parkov. Hovorca Jerry Wills sa k utorkovej akcii vyjadril, že je prísny zákaz na tento pamätník čokoľvek vešať a pripevňovať. K činu sa medzitým v médiach prihlásila skupina, ktorá odkaz na Sochu slobody zavesila. "Nie sme žiadna formálna skupina, len radoví občania, ktorí cítia, že je treba povedať niečo o Amerike, v ktorú veríme," píše sa vo vyhlásení.

Udalosť vyvolala veľkú odozvu na sociálnych sietiach, kde množstvo ľudí označilo vyvesenie transparentu za zbytočné, pretože socha sama o sebe hovorí, že utečenci sú v krajine vítaní.

Nápis sa na soche objavil v ten istý deň, kedy administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa ohlásila prísnejší postup voči prisťahovalcom, ktorí v krajine žijú nelegálne. Na základe nového nariadenia schváleného Trumpom hrozí vyhostenie aj ľuďom zadržaným pre drobné priestupky, ako sú napríklad dopravné priestupky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy