Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Dobrovoľná vojenská príprava bude atraktívnejšia
Zdielať na

Dobrovoľná vojenská príprava bude atraktívnejšia

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Dobrovoľná vojenská príprava by mala byť pre ľudí atraktívnejšia. Taký je zámer ministerstva obrany, ktoré predložilo príslušný zákon na stredajšie rokovanie vlády.

Na základe skúsenosti z minuloročného pilotného projektu chce ministerstvo zvýšiť finančný príspevok o približne 200 eur na 575 eur. Trvanie výcviku by sa malo skrátiť z 12 na 11 týždňov a absolventi by mali mať v prípade záujmu jednoduchší vstup do ozbrojených síl, k polícii, hasičom a záchranárom. "Dobrovoľná vojenská príprava je jednou z priorít, preto pristupujeme k zmenám, ktorými ju chceme zatraktívniť," uviedol minulý rok pri prezentovaní chystaných zmien minister obrany Peter Gajdoš. S výcvikom ďalších dobrovoľných vojakov rezort obrany plánuje začať ihneď po nadobudnutí účinnosti novely zákona, ktorú navrhujú od júla.

Na bilaterálnu oficiálnu rozvojovú pomoc pôjde tento rok 19 344 281 eur. Orientácia na programové krajiny zostáva nezmenená, sú nimi Afganistan, Keňa a Moldavsko. Pre humanitárnu krízu ostanú našimi teritoriálnymi prioritami Sýria a Južný Sudán, ale aj balkánske krajiny, kde budeme pôsobiť na báze humanitárnej pomoci. Sektorové priority takisto ostanú nezmenené, sú nimi vzdelávanie, zdravotníctvo, dobrá správa vecí verejných, poľnohospodárstvo, voda a sanitácia, energetika, tvorba trhového prostredia.

Vyplýva to zo zamerania bilaterálnej rozvojovej spolupráce na rok 2017 z dielne ministerstva zahraničných vecí, ktorá je tiež na programe vlády. Ako sa ďalej píše v dokumente, našimi teritoriálnymi prioritami zostanú pre humanitárnu krízu Sýria aj Južný Sudán, v centre pozornosti ostanú aj krajiny na balkánskej trase, predovšetkým Srbsko a Macedónsko. Tu však budú aktivity Slovenska implementované na báze humanitárnej pomoci, nie rozvojovej spolupráce. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy