Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Andrej Kiska vetoval zmeny vo voľbách do samosprávnych krajov
Zdielať na

Andrej Kiska vetoval zmeny vo voľbách do samosprávnych krajov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Slovenský prezident Andrej Kiska vetoval zákon o zrušení dvojkolovej voľby predsedu samosprávnych krajov. Koalícia premiéra Roberta Fica má ale v parlamente dostatok hlasov, aby mohla pri opätovnom rokovaní o zákone prezidentovo veto prelomiť.

Podľa Andreja Kisku je zdôvodnenie zmienenej zmeny nízkou účasťou voličov a úsporou peňazí pri len jednokolovej voľbe neúplné a skresľujúce. Hlava štátu pripomenula, že slabý záujem sprevádza aj prvé kolo volieb, v ktorom žiadny z kandidátov v doterajších voľbách nezískal viac než 15 percent hlasov všetkých voličov. 

Zavedenie jednokolovej voľby predsedov samosprávnych krajov, v ktorom by uspel kandidát s najvyšším počtom získaných hlasov, schválil parlament vo februári, teda necelý rok pred nadchádzajúcimi krajskými voľbami. Tie by sa mali konať v novembri. 

Podľa doterajších pravidiel by predseda samosprávneho kraja už v prvom kole zvolený kandidát len v prípade, že dostal viac než polovicu hlasov.

Úpravu volebných pravidiel avizovala opozícia už v minulosti. Podľa nej novinka môže pomôcť extrémistickým kandidátom a budúcim predsedom samosprávnych krajov, z ktorých šesť vo voľbách v roku 2013 podporovala Ficova strana Smer. 

Dvojkolová voľba naposledy pomohla súčasnému šéfovi krajne pravicovej strany Kotleba-Ľudová strana Naše Slovensko Marianovi Kotlebovi, ktorý sa pred štyrmi rokmi stal predsedom Banskobystrického kraja. Kotleba v rozhodujúcom kole hlasovania porazil úradujúceho predsedu za Smer Vladimíra Maňka, ktorému len tesne ušlo zvolenie v prvom kole priamej voľby. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy