Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kapitán Andrej Danko: Pre uniformu sa mu smiali aj spolužiaci
Zdielať na

Kapitán Andrej Danko: Pre uniformu sa mu smiali aj spolužiaci

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda parlamentu Andrej Danko čelí už druhý týždeň kritike a posmechu, pretože ho minister obrany Peter Gajdoš povýšil z desiatnika na kapitána v zálohe. Pre denník Plus jeden deň prehovoril aj o tom, prečo hodnosť nevráti.

"Čelím kritike, zosmiešňovaniu a, čo ma obzvlášť mrzí, urážkam," povedal predseda parlamentu Andrej Danko denníku Plus jeden deň.

Priznal, že v minulosti sa mu smiali aj spolužiaci. V roku 1998 totiž chodil medzi nich v zelenej uniforme. "Smiali sa mi, načo som išiel na vojnu. Z celého ročníka nás na vojnu šlo len pár. Dnes, keď mi minister obrany formou rozkazu dá hodnosť a naša legislatíva nepozná možnosť odmietnutia hodnosti, stávam sa znova predmetom ataku," priznal.

Hoci nie je jediný, komu sa dostalo povýšenia, je to práve Danko, na koho sa vznieslo najviac kritiky. Totiž ako jediný zvolal tlačovú konferenciu, na ktorej v priamom prenose pobozkal svoje kapitánske výložky. A povedal tiež, že ich nikdy nevráti.

Hodnosť si nepýtal

"Ako je známe, ja som si žiadnu hodnosť nepýtal. Sám som bol na daných oslavách prekvapený z rozkazu ministra, a keďže som ako vojak u ministra aj slúžil, ani mi nenapadlo spochybniť jeho rozkaz. Ak som sa ale tým niekoho osobne dotkol, je mi to úprimne ľúto, nerobil som to v zlom úmysle," priznal.

​Andrej Danko má pocit, že všetci sa obúvajú práve doňho. "Mne ide po krku asi každý, a to najmä od zverejneného prieskumu. Neprešiel deň, aby som odvtedy s úžasom nesledoval ataky. Ale nechcem trpieť schizofréniou, ktorá by narušila to najdôležitejšie, teda dôveru ku koaličnému partnerovi," vysvetlil.

​Ataky podľa predsedu parlamentu prišli po zverejnení minuloročného prieskumu, z ktorého vyplynulo, že je najobľúbenejším politikom. Andrej Danko z neho vyšiel ako najsympatickejší predseda strany. V obľúbenosti predbehol aj premiéra Roberta Fica.

Andrej Danko krátko po povýšení zrušil aj svoj profil na Facebooku: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy