Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
ROZHOVOR: Gajdoš sa opäť postavil pred novinárov, za vymenovaním Danka si stojí
Zdielať na

ROZHOVOR: Gajdoš sa opäť postavil pred novinárov, za vymenovaním Danka si stojí

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Minister obrany Peter Gajdoš si stojí za vymenovaním predsedu parlamentu Andreja Danka do hodnosti kapitán v zálohe. Ako uviedol na brífingu, povýšenie si Danko zaslúži, pretože bol nápomocný napríklad pri zavádzaní konceptu dobrovoľnej vojenskej prípravy alebo pri navýšení rozpočtu pre rezort obrany.

Minister obrany Peter Gajdoš Andreja Danka povýšil rozkazom a o tých sa podľa neho nediskutuje. Tie sa vo vojenskom prostredí plnia. 

"Ako minister obrany, ústavný činiteľ a trojhviezdičkový generál si za rozhodnutím stojím," povedal Gajdoš s tým, že túto právomoc mu umožňuje zákon. 

Ako ďalej zdôraznil, Danko si od neho povýšenie nepýtal. "Z mojej strany to bol prejav úcty a vďaky," zdôraznil. Danko bol podľa Gajdoša v priebehu vykonávania povinnej vojenskej služby schopným vojakom a vzorne si plnil povinnosti. Zákonné rozhodnutie ministra by podľa Gajdoša mali rešpektovať okrem opozičných politikov aj bývalí a aktívni vojaci, pretože štvavá kampaň poškodzuje ozbrojené sily.

Matovič: Toto je absurdistan

Vymenovanie Andreja Danka za kapitána už od začiatku kritizuje aj šéf hnutia OĽaNO Igor Matovič. "A čo urobil? Bozkáva papier a vyhlasuje, že si to zaslúži. Toto je absurdistan," uviedol Matovič. "Vyzývame týchto dvoch pánov, aby uznali svoju chybu a verejne sa ospravedlnili, lebo napľuli všetkým statočným vojakom, ktorí si to musia odmakať do tváre a demoralizujú armádu," dodal.

Andrej Danko a Peter Gajdoš počas osláv Dňa Ozbrojených síl Slovenskej republiky v Brezovej pod Bradlom 22. septembra 2016. Práve tam Gajdoš v tichosti vymenoval za kapitána v zálohe Andreja Danka:

SITA

Gajdošovi a Dankovi koaliční partneri príliš situáciu nekomentujú. Hodnosť plukovníka má napríklad minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. "Nemám to nikde zavesené, ani zarámované. Nevyplývajú z toho žiadne výhody, ani finančné ani materiálne, ani žiadne iné," hovorí Lajčák. 

Minister školstva Peter Plavčan je nadporučík. ​"Bol som povýšený naposledy v roku 1993 alebo 94," hovorí. 

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker tvrdí: "Ak takúto hodnosť dostal formálne, aby to tak aj prejavil, že tá hodnosť mu neprináleží z hľadiska zásluh."

Danko je hrdý

Predsedu parlamentu Andreja Danka povýšil v septembri minulého roku minister obrany Peter Gajdoš do hodnosti kapitána v zálohe. Danko po medializácii prípadu zdôraznil, že je na svoju vojenskú hodnosť hrdý a v prípade potreby je pripravený prevziať zodpovednosť, ktorá mu ako kapitánovi prináleží. Predsedu vlády Roberta Fica zase podľa medializovaných informácii v marci 2016 povýšil bývalý minister obrany Martin Glváč na plukovníka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy