Zatiahnuté
16°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Nezabudnite do pondelka podať daňové priznanie z nehnuteľnosti, inak vám hrozí pokuta
Zdielať na

Nezabudnite do pondelka podať daňové priznanie z nehnuteľnosti, inak vám hrozí pokuta

BRATISLAVA / Rok 2017 priniesol na Slovensku vyšší rast daní z nehnuteľností ako po minulé roky. V priemere sa podľa Podnikateľskej asociácie Slovenska zvýšili o 2,33 percenta. Najviac od roku 2013. Väčšina miest dane nezvýšila. Priemer zdvihla najmä úprava sadzieb v Bratislave. V hlavnom meste od tohto roka zvýšili najmä dane za podnikateľské priestory v bytových domoch. V Starom meste zdraželi na skoro trojnásobok, v ostatných okresoch o 160 percent.

Vďaka lacným hypotékam kúpilo v roku 2016 byt alebo rodinný domy rekordný počet ľudí. Títo majitelia nehnuteľností musia do konca januára. teda utorka, podať daňové priznanie z nehnuteľnosti. Týka sa to tých, ktorí nehnuteľnosť kúpili aj predali. "Ak niekto nepodá daňové priznanie na príslušnú obec alebo mesto, tak mu môže vyrúbiť pokutu. Pokuta je od 5 eur do 3 000 eur. Pokuta ale nemôže byť vyššia," uviedol Michal Kaliňák, odborník na samosprávu.

V rámci celoslovenského priemeru za byt, ktorý má 70 metrov štvorcových zaplatia majitelia približne 30 eur. Rozdiely medzi niektorými mestami sú ale výrazné. 

Sadzbu určujú mestá a obce

V prípade bežných rodinných domov s rozlohou 150 metrov štvorcových a pozemkom 800 metrov štvorcových sa ročná platba pohybuje okolo 80 eur. Aj tu ale platia výrazné rozdiely. Najviac zaplatia obyvatelia Senice a Malaciek. Najviac zaplatia obyvatelia Senice a Malaciek, viac ako 170 eur. Najmenej zaplatia obyvatelia v Medzilaborciach a Medzeve, kde sa suma pohybuje pod dvadsiatimi eurami.  

Sumy si určujú mestá a obce sami. Zákon síce určuje, že za meter štvorcový sa platia tri centy, miestni poslanci si ale môžu odhlasovať desaťnásobné zvýšenie. 

Daň z nehnuteľnosti je typ dane, ktorá tvorí pre mestá a obce podstatnú časť príjmu. "Môžeme hovoriť o opravách ciest, verejného osvetlenia, o investíciách do škôl. Môžeme hovoriť o tom, že práve teraz v zimnom období tieto peniaze sa často krát media na posypový materiál alebo drť so zabezpečením schodnosti a zjazdnosti ciest alebo chodníkov," dodal Kaliňák.

Pozrite si, koľko budete platiť vo vašom meste daň z nehnuteľnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy