Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Podľa Kotlebovho poslanca je vyznamenávanie Židov proti rozumu
Zdielať na

Podľa Kotlebovho poslanca je vyznamenávanie Židov proti rozumu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezident Andrej Kiska pred pár dňami vyznamenal dvadsať osobností. Ocenenia dostali právnici, herci, politici, historici, vinárka, biochemik či publicistka.

Najvyššie štátne vyznamenania majú podľa prezidenta osláviť život ocenených. Každý jeden z nich nesie podľa Kisku výnimočný životný príbeh.

Na sociálnej sieti sa ale objavil status podpísaný menom poslanca národnej rady, ktorý ostro kritizuje prezidentov výber ocenených. Reakcie na internete podľa neho tvrdia, že "prezident sa buď zbláznil, alebo vedome degraduje slovenské vyznamenania".

Kritika Stanislava Mizíka

Stanislav Mizík kritizuje, že Rad Ľudovíta Štúra dostal Ivan Kamenec, ako člen KSČ, marxista, ktorý sa otvorene priznal, že je Žid. Prezident ho ale ocenil za ochranu ľudských práv a rozvoj historických vied.

Kritikou nešetril ani na adresu Evy Mosnákovej, ktorú ocenili ako účastníčku odboja, no podľa Mizíka je Židovka. Prezident jej ocenenie udelil za zásluhy v kultúrnom rozvoji Slovenska.

Organizátora festivalu Pohoda Michala Kaščáka ocenil Kiska za zásluhy o rozvoj demokracie a kultúry. Podľa poslanca je to ale zvrátený festival, kde sa propaguje islamizmus, homosexualita, drogy či slniečkarstvo.

Facebook

​Mizíkovi prekáža aj udelenie Radu Bieleho dvojkríža II. triedy "českému režisérovi židovského pôvodu". Prezident ho ale ocenil za jeho zásluhy v oblasti kultúry a šírenia dobrého mena Slovenska vo svete.

Skritizoval aj hudobníka Michala Kocába. Považuje ho "za slniečkara či ochrancu moslimov a cigánov". Prezident ho ale ocenil za zásluhy o rozvoj vzťahov Česka a Slovenska.

Kritikou nešetril ani na adresu Daniely Šilanovej, ktorá dostala ocenenie in memoriam. Dostala ho za kultúru, no poslancovi sa nepáči, že založila rómske divadlo Romathan a podľa neho ide o fanatičku do cigánskych zvykov.

Vyjadrenie strany

V mene strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko komunikuje len hovorca a tiež poslanec Milan Uhrík. Ten v písomnom stanovisku popiera, že by mala strana na Facebooku oficiálny profil.

"K tomu, čo napísal niekto niekde na Facebooku, sa vyjadrovať nebudeme. Ale vo všeobecnosti: Pokiaľ niekto je naozaj bývalým agentom ŠtB alebo propaguje zvrátené multikultúrne ideológie, tak musí počítať s tým, že slušným ľuďom jednoducho nebude sympatický. Cenzurovať kritiku len preto, že kritizovaná osoba je Žid alebo Cigán je jednoducho rasizmus," uviedol vo vyhlásení.

Blogera Jána Benčíka, ktorý dlhodobo sleduje a analyzuje výroky poslancov tejto strany na sociálnych sieťach, táto reakcia prekvapila.

"Týmto pádom, akoby sa aj dištancovali od vlastného poslanca Stanislava mizíka, ktorý je dokonca učiteľom. Je to jednak verejné, navyše pod tým podpis Stanislav Mizík. Ten status bol uverejnený na stránke Hlas Gemera, ĽSNS a následne na stránke Bratislavského kraja ĽSNS," priblížil.

Deliť ľudí podľa etnickej či náboženskej príslušnosti je podľa neho neakceptovateľné. K veci sa vyjadril aj policajný prezident. "Uvedené výroky budú preverené novým útvarom," informoval Tibor Gašpar.

Statusom sa bude zaoberať aj predseda parlamentu, ktorý podá návrh na disciplinárne konanie. Preverovať ho bude aj prokuratúra.

Pozrite si reportáž Daniela Levického Archleba: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy