Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Procházka v Luxemburgu pohorel, no Slovensko reálne nemá koho ponúknuť
Zdielať na
Politika

Procházka v Luxemburgu pohorel, no Slovensko reálne nemá koho ponúknuť

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Slovensko má dlhodobý problém dosadiť špičkových odborníkov na prestížne medzinárodné súdy. Len pred niekoľkými dňami v Luxemburgu pohorel Radoslav Procházka, no zďaleka nebol jediný. Príliš sme sa neblysli ani pri výbere kandidátov na sudcu v Štrasburgu.

Radoslavovi Procházkovi zrejme uškodil jeho politický pád, aj keď oficiálne dôvody známe nie sú. Procházka totiž nie je jediný, kto neprešiel. predchádzajúca uchádzačka nevedela po francúzsky, čo je v danej inštitúcii oficiálny jazyk. Podľa odborníkov sa slovenské právnické fakulty málo venujú medzinárodnému právu a študenti nevedia odborne komunikovať v cudzích jazykoch, najmä francúzštine. Vysvetľuje Lucia Mokrá, expertka na medzinárodné právo: "Je to veľmi nepríjemná funkcia z hľadiska imidžu SR, pretože po období, kedy sme mali sudcu Európskeho súdneho dvora, dokonca sme mali aj generálneho advokáta, nie sme ako posledná krajina z členských štátov EÚ schopní obsadiť post na Všeobecnom súde."

Politické tlaky?

Problém však vidí Eva Berthotyová, sudkyňa Najvyššieho súdu, aj v tom, samotná súdna rada podlieha istému politickému tlaku. Tá to však odmieta. Zmeny pri výbere kandidátov na medzinárodné posty by mohli prísť v júni budúceho roka. Do súdnej rady sa budú voliť nový členovia a tí môžu mať na kandidátov iné kritériá.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy