Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prezident opäť nepodpísal novelu rokovacieho poriadku NR SR
Zdielať na
Politika

Prezident opäť nepodpísal novelu rokovacieho poriadku NR SR

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezident Andrej Kiska opätovne nepodpísal novelu parlamentného rokovacieho poriadku. Napriek nepodpísaniu prezidentom novela nadobudne platnosť, keďže bola aj opätovne odsúhlasená v parlamente.

Napriek neustálej kritike opozície, že koalícia chce takto zalepiť ústa opozičným poslancom, aby nepoukazovala na kauzy vlády, prešiel v zákone presne stanovený maximálny rečnícky čas poslancov. Prezident, predseda vlády a predseda NR SR však budú môcť hovoriť bez časového obmedzenia.

 Prideľovanie času v diskusiách

Príprave rokovacieho poriadku predchádzal rozbor rokovacích poriadkov vo viac ako 20 krajinách Európskej únie. „Slušné správanie, čisté a protokolárne oblečenie by mali byť absolútny etalón správania sa v pléne parlamentu,“ povedal Danko a dodal, že „...samozrejmosťou musí byť aj dodržiavanie pravidiel, a to bez rozdielu, napríklad zákaz používania mobilného telefónu, konzumácie jedla alebo pitia v pléne parlamentu či natáčania akýchkoľvek videí“. Ako novinku už vtedy spomínal systém presného prideľovania času na diskusiu.

Medzi schválenými zmenami je zachovanie neobmedzeného rečníckeho času prezidentovi, predsedovi vlády a predsedovi parlamentu. Podpredsedovia parlamentu a členovia vlády majú mať obmedzený čas, a to na 20 minút. Ale v prípade odvolávania člena vlády, bude môcť minister vystúpiť bez obmedzenia.

 V rozprave sa môžno dvakrát prihlásiť

Taktiež prešla zmena, podľa ktorej budú môcť poslanci v rozprave vystúpiť dvakrát, a to prihlásením sa písomne pred začatím rozpravy, ako aj ústne počas nej. Ak sa poslanec prihlási písomne, rečnícky čas je najviac 30 minút. Ak sa poslanec prihlási ústne, má nárok na 10 minút.

Predsedajúcemu sa novelou udeľuje kompetencia vykázať poslanca, ktorý prekročil hranice slušnosti v pléne zo sály po tom, ako na upovedomenie neposlúchne dvakrát. Ak však odmietne sálu opustiť, predsedajúci môže schôdzu prerušiť. 

Podľa novelizovaného zákona platí zákaz používania transparentov či vyhotovovania videí na mobilný telefón.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy