Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenská lekárska komora víta objednanie sa pacientov na konkrétny čas
Zdielať na

Slovenská lekárska komora víta objednanie sa pacientov na konkrétny čas

BRATISLAVA / Vyšetrenie na konkrétny čas za poplatok, ktoré plánuje zaviesť ministerstvo zdravotníctva, Slovenská lekárska komora (SLK) víta. Podľa prezidenta SLK Mariána Kollára z toho v minulosti profitovali hlavne pacienti, ktorí sú v súčasnosti o tento benefit ochudobnení.

"Vítame preto snahu Ministerstva zdravotníctva SR v čo najkratšom čase prijať legislatívnu zmenu, ktorá opäť umožní prednostné poskytovanie zdravotnej starostlivosti," píše komora v liste, ktorý televízii JOJ poskytlo vedenie SLK. 

Komora však ďalej upozornila, že v tejto súvislosti treba ešte niektoré body návrhu zákona pozmeniť. "V prvom rade je potrebné zdôrazniť, že príjem ambulancie za prednostné poskytovanie zdravotnej starostlivosti nie je a nemôže byť náhradou nedostatočného financovania poskytnutej zdravotnej starostlivosti zo strany zdravotných poisťovní," píše sa ďalej v liste. SLK nesúhlasí ani s najnižšou výškou poplatku, 5 eur, ktorú ministerstvo tiež navrhuje. 

Novelu zákona o poplatkoch by mal minister zdravotníctva Tomáš Drucker predložiť na rokovanie vlády na budúci rok vo februári. Pôvodným zámerom rezortu zdravotníctva bolo predložiť novelu do konca tohto roka. Ako však Drucker informoval minulý týždeň po stredajšom rokovaní vlády, premiéra Roberta Fica požiadal o posun termínu.

Pacienti sa nesmú predbiehať

Najnovšie sa podľa televízie JOJ tento termín ešte presunul. Minister priznal, že novela zákona o poplatkoch sa dostane na rad až v druhej polovici v treťom či v štvrtom štvrťroku budúceho roka. Minister nechce, aby sa ťažko presadený zámer nedal tak ľahko obísť ako v minulosti. Upozornil, že predbiehať sa pacienti nebudú môcť. 

Premeriavať sa bude aj projekt Nová pohotovosť. Ani na sklonku roku 2016 ministerstvo nevie povedať, ktoré ambulancie Lekárskej služby prvej pomoci plánuje škrtať, ani to či ich bude sťahovať do nemocníc. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy