Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Vedci potvrdili, že muži skutočne znášajú choroby horšie
Zdielať na

Vedci potvrdili, že muži skutočne znášajú choroby horšie

BRATISLAVA / Sezóna "smrteľných" mužských chorôb je v plnom prúde. Nádchu, kašeľ či teplotu ženy tradične zvládajú zväčša lepšie, bežne stíhajú popri liečbe aj starostlivosť o domácnosť. Muži však netrpia viac len naoko, môže za to práve pohlavie, ktoré v tomto prípade nie je silnejšie.

Zdá sa, že sa mužom krivdí. Vtipov na ich účet, ako ledva prežijú každý soplíček, však možno teraz trochu ubudne. Vedci zistili, že dramatickejšími prejavmi aj následkami chorôb u mužov nemôže ich slabšia imunita, ale prefíkanosť vírusov. Vírusy sa evuločne vyvinuli tak, že ženský organizmus vo vlastnom záujme viac šetria. Žena má totiž pre vírusy lepší potenciál. Ich jediným cieľom je množiť sa. Ženské telo je výhodnejším hostiteľom, nakoľko poskytuje širšie možnosti, kam by sa mohol vírus preniesť. Napríklad k dieťaťu, ktoré je ideálnym hostiteľom. A preto vírus ženské telo šetrí.

Mužov zasiahnu s plnou silou

Vírus rozozná, že je v ženskom organizme a je v jeho záujme udržať ho čo najdlhšie vo "využiteľnom stave" a zvýšiť tak svoje šance na prenos na ďalších hostiteľov. Preto zaútočí menej, prípadne prejavy choroby ani neprepuknú. Pre vírus je dôležité, aby sa vhodný hostiteľ nevyčerpal a najmä nezomrel. U muža však rozoznáva menší potenciál na množenie a preto udrie naplno.

Vedci ale neprišli na to, ako vírusy pohlavie hostiteľa rozoznávajú. Ak by na to prišli, mohlo by to znamenať zásadnú zmenu v medicíne v prípade, žeby lekári dokázali simulovať v mužskom tele ženské prostredie. Zmätené vírusy by sa tak správali ako v ženskom organizme, šetrnejšie.

Soplíček a kašlíček sú iná kategória

Ak sa muži až doteraz radovali, že majú skvelú výhovorku pre dramatizovanie bežných sezónnych chorôb, nastane sklamanie. Tieto ochorenia totiž zasahujú obe pohlavia rovnako, informáciu o výhodnosti ženského organizmu v sebe nenesú. 

Súvisiace články