Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vláda sa vyjadrila k Mečiarovým amnestiám
Zdielať na
Politika

Vláda sa vyjadrila k Mečiarovým amnestiám

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Slovenská vláda schválila návrh deklarácie, ktorou by parlament mal odsúdiť zavlečenie syna bývalého prezidenta Michala Kováča mladšieho do Rakúska v roku 1995 i následné amnestie, ktoré bránia vyšetreniu samotného únosu.

Prípad únosu exprezidentovho syna, z ktorého bola v čase vládnutia autoritárskeho premiéra Vladimíra Mečiara podozrivá slovenská tajná služba SIS, patrí ku tienistým stránkam novodobej histórie krajiny. Kontroverzné amnestie vydal v roku 1998 Mečiar, ktorý vtedy vykonával aj niektoré právomoci hlavy štátu.

Očakáva sa, že návrh spomínanej deklarácie prerokuje slovenský parlament na prebiehajúcej schôdzi. Na jej programe je tiež opozičný návrh na zrušenie Mečiarových amnestií.

Proti zrušeniu amnestií dlhodobo vystupujú vládni sociálni demokrati premiéra Roberta Fica, ktorý označil amnestie síce za nemorálne, ale zároveň za nezrušiteľné. Fico sa už skôr nechal počuť, že jeho strana Smer-SD je pre morálne odsúdenie amnestií.

 Diskreditácia prezidenta

Zavlečením Kováčovho syna do Rakúska chcela SIS podľa mnohých názorov vtedajšieho prezidenta zdiskreditovať, pretože kritizoval Mečiarovu vládu. Na Kováča mladšieho bol totiž v tom čase v zahraničí vydaný zatykač, rakúsky súd ho ale nemeckej prokuratúre nevydal a vrátil ho na Slovensko.

K náprave amnestií vyzval poslancov slovenského parlamentu minulý týždeň prezident Andrej Kiska. Exprezident Kováč zomrel v októbri vo veku 86 rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy