Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
FBI chce znovu preverit mailovú komunikáciu Hillary Clinton
Zdielať na
Politika

FBI chce znovu preverit mailovú komunikáciu Hillary Clinton

Zdroj: Profimedia

Google News Button Sledovať správy

WASHINGTON / Demokratická kandidátka na prezidentku Spojených štátov Hillary Clinton nepredpokladá, že by Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) po preverení novoobjavených pracovných e-mailov odoslaných z jej súkromného účtu, keď bola vo funkcii ministerky zahraničia, zistil porušenie zákona.

Niekdajšia prvá dáma USA zároveň podľa agentúry Reuters vyzvala FBI, aby čo najskôr zverejnil informácie o novej kontrole e-mailov. 

"Americký ľud si zaslúži okamžite dostať plné a kompletné fakty," povedala Hillary Clinton novinárom. Dodala, že je presvedčená o tom, že nové zistenia neprinúti FBI zmeniť svoj júlový verdikt o tom, že ako ministerka zahraničia používaním súkromného e-mailu na pracovné účely neporušila zákon. FBI v piatok, necelé dva týždne pred prezidentskými voľbami oznámilo kongresu, že preskúma ďalšie novo objavené e-maily odoslané zo súkromného účtu Hillary Clinton, či neobsahujú tajné informácie.

O vyšetrovaní informoval v liste šéfov oboch komôr kongresu riaditeľ FBI James come, ktorý ale nevedel povedať, ako dlho skúmanie potrvá. Nemenovaný vládny zdroj spresnil, že e-maily boli nájdené v inom elektronickom zariadení v rámci nesúvisiaceho iného vyšetrovania. Zariadenie patrilo poradkyni Hume Abedin Hillary Clinton a jej manželovi Anthonymu Weiner, upozornil denník The New York Times s odvolaním sa na FBI. Weiner je vyšetrovaný kvôli obscénnej komunikácie s 15-ročnou dievčinou. Poradkyňa Huma Abedin už v auguste oznámila, že sa s ním rozchádza aj kvôli iným jeho sexuálnym škandálom.

Hillary Clinton už skôr čelila vyšetrovaniu FBI za užívanie súkromného poštového servera na služobné účely v čase, keď pôsobila ako ministerka zahraničných vecí USA. Exministerka podľa kritikov nesprávnym rozosielaním služobnej elektronickej pošty ohrozovala bezpečnosť štátu.

FBI v júli konštatovalo, že využívaním súkromného servera si počínala veľmi nedbalo, zákon však neporušila. Republikánsky rival Hillary Clinton Donald Trump uzavretie prípadu v piatok znova označil za "príšernú chybu".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy