Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Komín si môžete čistiť sami, ale musíte mať potvrdenie od kominára
Zdielať na

Komín si môžete čistiť sami, ale musíte mať potvrdenie od kominára

BRATISLAVA / Podľa medializovaných informácií si majitelia komínov musia dať komín do konca roka vyčistiť. Niektoré médiá sa odvolávajú na novelu zákona o ochrane pred požiarmi. Pritom túto povinnosť upravuje iná vyhláška, ktorá je v platnosti už od roku 2007. Nejde teda o žiadnu novinku.

Komín si môže majiteľ vyčistiť sám. Aby neporušil živnostenský zákon o komore kominárov číslo 161 z roku 1998 musí mať aj potvrdenie, a to dostane len od kominára alebo revízneho technika. Ten v takom prípade komín skontroluje.

"Vyhláška 401/2007 hovorí, že ako často. A v paragrafe 20 sa píše, že krby a kachlové pece do 50KW na tuhé palivo raz za štyri mesiace. Plynové komíny s vložkou do 50KW raz ročne a bez komínové vložky dvakrát ročne," vymenováva Peter Šulan z Komory kominárov Slovenska.

Pritom platí, že ak výrobca spotrebiča na tuhé palivo povie, že treba čistiť častejšie, tak to treba dodržať. Riziká sú pritom vysoké. Podľa kominára stačí ak sa na vnútornej stene komína usadí trojmilimetrový nános sadzí.

"To je čistý uhlík, ktorý keď sa chytí, tak vznikne v dymovode 1 000 až 1 400 stupňov teplota. Následne sa to v komíne chytí a začnú sadze horieť, a to je už taká časovaná bomba," hovorí Šulan.

Ak z nevyhovujúceho stavu komína vznikne požiar, majiteľovi nezostane len škoda na majetku, hrozí mu aj pokuta. "Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru môže za priestupok na úseku ochrany pred požiarmi uložiť pokarhanie alebo pokutu do 99 eur fyzickej osobe, ktorá sa dopustí priestupku tým, že nezabezpečí kontrolu, čistenie a odborné preskúšanie komínov," informuje hovorkyňa prezídia HaZZ Zuzana Farkašová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy