Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Študentom počas tréningu zhorela elektro formula
Zdielať na

Študentom počas tréningu zhorela elektro formula

TREBATICE / Na jej vývoji a výrobe pracovali viac ako rok. Vo štvrtok večer v priebehu niekoľkých minút prišli takmer o všetko. Študentom Slovenskej technickej univerzity v Trebaticiach zhorela elektro formula. Na okruhu sa pripravovali na preteky. Tesne pred záverom sa z batériového boxu začal valiť dym.

Vo štvrtok večer jazdili na okruhu v Trebaticiach, keď na pretekárskej dráhe začala horieť formula. "Po príchode na miesto udalosti sme zistili, že sa jedná o požiar formuly," povedal veliteľ zásahu Martin Piškula. "Stal sa nejaký skrat v elektroboxe a zhorelo to tu," povedal konštruktér zo Slovenskej technickej univerzity Stanislav Zeman. 

Nebyť rýchleho zásahu piešťanských hasičov, formula by zhorela do tla a bola by nepoužiteľná. "Škoda sa vyšplhala na 60 až 70 000 eur," povedal Stanislav Zeman. Špeciálnu formulu vymysleli študenti slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Testovali ju na pretek, ktorý sa mal konať v piatok. "Pracovali sme na tom viac ako rok a pracovalo na tom viac ako 40 študentov," dodal Stanislav Zeman.

Študenti si príčinu požiaru nevedia vysvetliť. Testovacie jazdy prebiehali bez problémov. Ku koncu sa však z formuly začal valiť hustý dym. "Testujeme od obeda a stalo sa to teraz podvečer, na záver. Mali sme šťastie, že sme to nenaložili na auto. Neviem ako dlho to tlelo vnútri," povedal Stanislav Zeman.

Žiaci prišli v priebehu niekoľkých minút o svoju formulu, na ktorej dlho pracovali, ale nevzdávajú sa a veria, že formulu opravia a bude opäť pretekať. "Na 100 km/h zrýchli za 3 sekundy a na plno dokáže jazdiť 22 kilometrov," dodal Stanislav Zeman. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy