Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ministerstvo verí, že súťaž na CT prístroje je pripravená dobre
Zdielať na
Politika

Ministerstvo verí, že súťaž na CT prístroje je pripravená dobre

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Po všetkých doterajších kauzách s predraženými CT prístrojmi v slovenských nemocniciach vyhlásilo ministerstvo zdravotníctva verejnú súťaž, ktorá by mala zabezpečiť prístroje pre približne 50 nemocníc. Súťaž prebehne formou elektronickej aukcie a minister Tomáš Drucker sľubuje transparentnosť. Podľa poslanca Beblavého však pravidlá súťaže nie sú nastavené dobre, pretože ľahko povedú ku kartelu.

Minister vyhlasuje verejnú súťaž na nákup CT prístrojov pre nemocnice, ktorá by mala zabrániť, aby sa kauzy predražených nákupov v minulosti zopakovali. Hlásiť sa môžu výrobcovia a dodávatelia aj zo zahraničia. 

Viaceré typy prístrojov

Nakupovať sa budú viaceré typy prístrojov podľa potrieb nemocníc. Konečná suma by mala byť viac ako 40 miliónov eur. Aukcia bude mať dve kolá, v ktorých pôjde o čo najlepšiu cenu. V druhom kole sa stretnú dvaja víťazi a práve to vidia kritici ako problém.

Šéf rezortu zároveň nerozumie požiadavke zrušiť súťaž, s ktorou prišiel minulý týždeň v piatok nezaradený poslanec NR SR Miroslav Beblavý. Podľa opozičného poslanca je súťaž zle nastavená, pričom podľa jeho prepočtov by sa dalo ušetriť 6 až 10 miliónov eur.

Ministerstvo obstaráva CT prístroje cez takzvanú rámcovú zmluvu. "Je to štandardný nástroj, ktorý by som aj ja odporúčal, ale neštandardne uplatnený. Je totiž tak nastavený, že z Divokého západu neurobí skutočnú súťaž, ale manažovaný kartel. Škandály nebudú, úspory však budú len obmedzené," povedal poslanec v piatok.

Odškodné pre nemocnicu

Ak niekto ponúkne nízku cenu a nemocnica sa rozhodne prístroj objednať, no súťažiaci odrazu cúvne a vyhlási, že už nechce ďalej pokračovať v súťažení v druhom kole, bude musieť nemocnici zaplatiť odškodné. 

Súťaž by sa mala uzavrieť do konca roka. Ak by sa však objavili špekulácie, je možné, že ministerstvo súťaž zruší. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy