Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Hitlerov dom zmizne
Zdielať na

Hitlerov dom zmizne

RAKÚSKO / Rodný dom Adolfa Hitlera pôjde k zemi. P dlhoročných sporoch tak rozhodla rakúska vláda. Úplne nový dom môžu postaviť na jeho základoch. Hlavným problém však ostáva vyvlastnenie - dom je v súkromných rukách.

Spor o osud rodného domu nacistického vodcu, Adolfa Hitlera, trval celé roky. Prednedávnom ho dokonca aj zrekonštruovali. V rozľahlom dome v hornorakúskom mestečku Braunau am Inn bol v minulosti hostinec, kultúrne centrum s knižnicou, galéria, výstava o koncentračných táboroch, banka, škola a naposledy slúžil ako denné centrum a chránená dielňa.

Nechcené pútnické miesto

Miestni občania si nepriali, aby tam niekedy vzniklo múzeum A. Hitlera, nakoľko sa obávali prílivu neonacistov. Pri príležitosti stého výročia jeho narodenia však v roku 1989 pred dom osadili spomienkový kameň vyrobený zo žuly z Mauthausenu. Mesto sa následne od Hitlera dištancovalo a prestalo predávať aj suveníry pripomínajúce tohto nacistického vodcu.

Strhnutie domu navrhol rakúsky minister vnútra, Wolfgang Sobotka. Majiteľka domu však odmietla štátu nehnuteľnosť predať a tak bude musieť byť vyvlastnená, za čo dostane odškodné. Hoci to schválili už v júli, pre vyvlastnenie bude ešte musieť schváliť rakúsky parlament nový zákon.

Z domu ostanú len základy a pivnice. Na nich bude postavená nová budova. Tá by mala slúžiť charitatívnym alebo administratívnym účelom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy