Polojasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
CT prístroj ožiari viac ako Černobyľ, hovorí odborník
Zdielať na

CT prístroj ožiari viac ako Černobyľ, hovorí odborník

ČERNOBYĽ / Obrovské prekvapenie prinieslo meranie ožiarenia ľudí, ktorí nedávno vstúpili do zakázanej zóny v okolí jadrového reaktora v Černobyľe. Medzi nimi boli aj redaktori televízie JOJ a podľa prístrojov ich zasiahla päťkrát nižšia dávka žiarenia, akej je vystavené naše telo pri bežnom vyšetrení CT-prístrojom.

Počas 6 hodín, ktoré strávili redaktori televízie JOJi v Černobyle a Pripjati malina sebe dozimetre. Hodnoty, ktoré namerajú by nemali presiahnuť povolenú hranicu.

Dozimetre ukazovali na každom mieste iné hodnoty. Riziko je minimálne, ak sa miestam s vysokou radiáciou vyhýbate. "Návštevníkov nemôžeme zaviesť všade, iba tam kde vieme garantovať nízke dávky žiarenia," informuje výskumník v černobyľskej zóne Jevgen Goncharenko.

Zubaté krivky

Na pracovisku Slovenskej legálnej metrológie skúmali hodnoty, ktoré tento prístroj nameral počas nakrúcania v Černobyle.

"Na prvý pohľad je jasné, že tie krivky sú zubaté, takže je to z prírodného prostredia. Dozimeter nám vyžiaril 180 mikro- sievertov, čiže to je 0,18 m sievertu," vysvetľuje Dušan Solivajs zo Slovenskej legálnej meteorológie.

Rôzne limity

Z tohto údaju sa však ešte odpočítava takzvané pozadie, ktoré je bežné.

"Šesťdesiat dole, takže nejakých 0,12, čo nie je nič nezvyčajné, v podstate je to nízka hladina," hovorí Solivajs. Slovenská legislatíva zahŕňa rôzne limity- iná hranica platí pre bežné obyvateľstvo a iná pre ľudí, ktorí s ionizujúcim  žiarením pracujú.

"Pre bežné obyvateľstvo je to 1 m- sievert za rok a pre pracovníkov s ionizujúcim žiarením je to 20 m sievertov na rok," povedal Solivajs. Zaujímavé je, že počas jedného vyšetrenia na CT prístroji vás zasiahne vyššia dávka žiarenia, ako keby ste navštívili Černobyľ.

Najzamorenejšie miesta na zemi

Pripjať a Černobyľ patria medzi najzamorenejšie miesta na zemi, napriek tomu ich podľa odborníka je možné navštíviť aj viackrát do roka. Pochovať strach z radiácie by mal na najmenej sto rokov gigantický kryt, ktorým by mal byť budúci rok prikrytý zničený štvrtý reaktor jadrovej elektrárne.

Pozrite si reportáž redaktorky Kataríny Kleknerovej, ktorá v Pripjati bola:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy