Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Koalícia podpísala koaličnú zmluvu
Zdielať na

Koalícia podpísala koaličnú zmluvu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predsedovia Smeru-SD, SNS a Most-Híd Robert Fico, Andrej Danko a Béla Bugár podpísali dnes na Bratislavskom hrade koaličnú zmluvu. Pôvodná štvorkoalícia ešte so stranou Sieť podpisovala koaličnú zmluvu 22. marca. K podpísaniu koaličnej zmluvy prichádza pre zmeny v pomere síl v koalícii, štvorkoalícia sa mení na trojkoalíciu.

Zo Siete v polovici augusta odišla pätica poslancov a následne vstúpili do poslaneckého klubu Most-Híd. Sieti v parlamente zostali dvaja poslanci. Posilnený Most-Híd, ktorý má v parlamente 15 poslancov rovnako ako SNS, po dohode koaličných partnerov získal po Sieti kreslo ministra dopravy.

V stredu 31. augusta sa ním stal Árpád Érsek. Most aj SNS tak majú rovnako po troch ministroch. Smer má osem a post premiéra. Posty štátnych tajomníkov si rozdelili v pomere tri pre Most-Híd a jeden pre SNS.D

Efektívnejšia štruktúra

Po koaličnej rade 19. augusta, kde sa dohodli šéfovia strán Robert Fico, Andrej Danko, Béla Bugár a Roman Brecely na týchto zmenách odrážajúcich novú politickú situáciu, informoval premiér a šéf Smeru-SD, že 81 poslancov vládnej koalície podporuje programové vyhlásenie vlády a nové rozloženie politických síl vo vládnej koalícií bude viesť k novej a efektívnejšej štruktúre a zloženiu vládnej koalície.

Partneri tiež zobrali na vedomie záujem predsedu strany Sieť nájsť zmysluplné využitie potenciálu Siete v štruktúre z niektorej politických strán vládnej koalície cestou integrácie. Na to, aby vláda mala v pléne väčšinu, potrebuje podporu aspoň 76 poslancov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy