Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slovensko má nového ministra dopravy. Prezident vymenoval Árpáda Érseka
Zdielať na

Slovensko má nového ministra dopravy. Prezident vymenoval Árpáda Érseka

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Novým slovenským ministrom dopravy sa v stredu stal doterajší štátny tajomník na tomto ministerstve Árpád Érsek. Do fukcie ho menoval prezident Andrej Kiska, ktorý krátko predtým prijal demisiu doterajšieho ministra Romana Brecelyho. Ide o prvú zmenu na ministerskom poste od nástupu koaličného kabinetu premiéra Roberta Fica do úradu tento rok v marci.

Roman Brecely ponúkol kreslo ministra potom, čo jeho najmenšia vládna strana Sieť prišla po vnútrostraníckom rozkole o väčšinu poslancov. Päť zo 7 zákonodarcov Siete na čele s podpredsedom parlamentu Andrejom Hrnčiarom vystúpilo zo strany a dohodli sa na spolupráci s ďalšou vládnou stranou Most-Híd, ktorá potom navrhla Érseka na post ministra dopravy

Rezort dopravy rozhoduje okrem iného o budovaní dopravnej infraštruktúry. Érsek uviedol, že štát nestihne do roku 2020 dokončiť celú diaľnicu medzi Bratislavou a Košicami na východe krajiny, ako to sľúbila vláda vo svojom programovom vyhlásení. 

Dvaja za Sieť

Stranu Sieť už krátko po tohtoročných voľbách opustili traja zvolení zákonodarcovia, a to na znak nesúhluasu s povolebnou spoluprácou strany so sociálnymi demokratmi premiéra Fica. Sieť, ktorú donedávna viedol jej zakladateľ a neúspešný prezidentský kandidát Radoslav Procházka, v parlamente zastupujú už len dvaja poslanci. 

Po zmene pomerov v slovenskej koalícií zástupcovia trcoh zvyšných vládnych strán, už bez účasti strany Sieť, podpíšu vo štvrtok novú koaličnú dohodu. Podľa skoršieho vyjadrenia Fica si vláda zachová v parlamente doterajšiu väčšinu. 

Súvisiace články