Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Koalícia plánuje zakázať kupovanie politických strán
Zdielať na

Koalícia plánuje zakázať kupovanie politických strán

BRATISLAVA / Zmeny pravidiel volebného oja naznačoval šéf Slovenskej národnej strany Andrej Danko už pred voľbami. Kupovanie strán či strany len so štyrmi členmi by podľa jeho predstavy nemali na politickej scéne miesto. Jeho zámer podporuje aj Smer či Most-Híd. Návrh zákona by mal byť pripravený do konca roka.

Vládni politici majú celkom jasné dôvody, prečo meniť pravidlá fungovania politických strán. "V Lotyšsku prijali zákon, kde môže kandidovať len politická strana, ktorá má päťsto členov. Pred voľbami sa udiali čudné veci," uviedol predseda parlamentu Andrej Danko.

Stabilný systém

"Začali sme o tom diskutovať, pretože politický systém musí byť stabilný," uviedol minister vnútra Robert Kaliňák. "Prišli do toho zdravotné problémy predsedov koaličných strán. Tie rozhovory zatiaľ prebiehali len v kuloároch," hovorí podpredseda strany Sieť a parlamentu Andrej Hrnčiar.

"Sú určité veci, ktoré sa v demokracii nemôžu riešiť. Ale sú určité veci, ktoré by sme mali riešiť. Vznikajú tu politické strany ako niečo po daždi," uviedol líder strany Most-Híd Béla Bugár.

Niektorí hovoria, že ide len o obmedzenie konkurencie a nepohodlných protivníkov. "Je symptomatické, že predstavitelia strán, ktoré sa boja nových subjektov, takéto niečo navrhujú a chcú to silovo a administratívne obmedziť," hovorí Ľubomír Galko zo strany Sloboda a Solidarita.

"Je veľkým problémom ak sa nesystémové subjekty dostanú k riadeniu štátu," myslí si Andrej Danko. "Určite nechceme byť štandardnou politickou stranou typu Smer, SNS, Most-Híd alebo Sieť. Teda typickými korupčnými stranami, ktoré chcú okrádať svojich voličov," ohradil sa líder OĽaNO Igor Matovič.

OĽaNO má len štyroch členov

Práve OĽaNO majú v parlamente len štyroch členov. "Zdroje, ktoré dostávajú politické strany, sú na činnosť politickej strany. Keď nemáte členov, nedostanete peniaze. Môže to byť previazané aj na to," hovorí Kaliňák.

"Oni urobia všetko preto, aby nám skomplikovali život, lebo jednoducho im pozeráme na prsty," bráni sa Matovič.

Zákaz kupovania strany

Vládne strany chcú ešte jednu zmenu pravidiel. "Dalo by sa aj to, že nemôžte kúpiť politickú stranu. To nepovažujem za korektnú politickú súťaž," hovorí Béla Bugár.

"Keď sa to niekomu nepáči, tak môže urobiť novelu zákona, môže ho zmeniť. A potom sa musíme prispôsobiť. Ja s tým problém nebudem mať," hovorí Boris Kollár zo strany Sme rodina. "My sme pre krátkosť času nemali inú možnosť," pripustil Kollár.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy