Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kaliňák oznámil vo Ficovom mene, že Kaliňáka neodvolá
Zdielať na

Kaliňák oznámil vo Ficovom mene, že Kaliňáka neodvolá

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Minister vnútra Robert Kaliňák v parlamente počas Hodiny otázok obhajoval sám seba, keď odpovedal na otázku položenú premiérovi Robertovi Ficovi. Fico bol na pracovnej ceste v Nemecku a Kaliňák ho v parlamente zastupoval.

Poslanec Peter Štarchoň (Sme rodina) sa Fica pýtal, kedy odvolá ministra vnútra z funkcie a kedy sa odsťahuje z bytu v komplexe Bonaparte, pri ktorom je vážne podozrenie, že bol financovaný z daňových podvodov. Identickú otázku položilo premiérovi viac ako 30 opozičných poslancov.

Obvinenia sú neopodstatnené

Kaliňák prečítal Ficovu odpoveď, ktorý sa odvolával na stanovisko vlády pred ministrovým odvolávaním v parlamente. „Návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi vláda SR vníma ako neopodstatnený a zúfalý krok opozičných poslancov sebaprezentácie v médiách. Je vyústením ich frustrácie z toho, že nie sú súčasťou novej stabilnej vlády, ktorá po demokratických voľbách vznikla na Slovensku. Obvinenia uvedené v návrhu poslancov o tom, že minister vnútra zasahuje do prebiehajúceho vyšetrovania uvedenej kauzy, sú vykonštruované a nepravdivé,“ uviedol Kaliňák v mene premiéra. Minister vnútra SR podľa kabinetu nie je orgán činný v trestnom konaní, čiže nemá žiadne právomoci ani vplyv na priebeh akéhokoľvek vyšetrovania.

Prípad nadmerných odpočtov DPH pri bytovom komplexe Five Star Residence sa podľa Kaliňáka udial v roku 2012, keď predchádzajúca vláda Ivety Radičovej nechala rozvrátenú daňovú správu a vznikli škody za miliardu eur. Kaliňák vylúčil, že by akokoľvek zasahoval do vyšetrovania kauzy Ladislava Bašternáka, takéto dôkazy nepriniesla ani opozícia. Vo veci podľa ministra vnútra koná prokuratúra, polícia aj finančná správa.

Bašternák je známy z kauzy nadmerných odpočtov DPH pri bytovom komplexe Five Star Residence. Objekt stavala firma Real Štúdio K.F.A. podnikateľa Mariana Kočnera a firma Ladislava Bašternáka v ňom údajne kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur.

Následne si firma Bašternáka uplatnila nadmerný odpočet DPH vo výške dvoch miliónov eur, pričom to nikto neskúmal a suma bola vyplatená hneď, uviedol poslanec za SaS Jozef Rajtár. Bašternák vraj 12 miliónov eur za byty vyplatil v hotovosti. Rajtár pripomenul, že Bašternákova firma BL 202 okrem vrátenej DPH v hodnote dva milióny eur za kúpu siedmich bytov zinkasovala v danom roku na vratkách od štátu ďalších šesť miliónov.

Podiel od Bašternáka kúpil

Kaliňák v pondelok priznal, že v októbri 2013 kúpil od Bašternáka 16-percentný podiel v spoločnosti B.A. Haus. Na kúpu podielu v B.A. Haus si Kaliňák zobral úver od Tatra banky vo výške 500-tisíc eur, za 16-percentný podiel B.A. Haus zaplatil 430-tisíc eur. Firma B.A. Haus vlastní dva byty v objekte, kde Kaliňák býva, a kúpou mohol minister podľa vlastných slov získať kontrolu nad bytmi v susedstve. Akcionárom vo firme B.A. Haus je od roku 2008 aj niekdajší minister financií a dopravy Ján Počiatek.

Minister vnútra Robert Kaliňák v stredu povedal, že sa bude o kauze Bašternák baviť až vtedy, keď poslanec Igor Matovič zo strany OĽaNO-NOVA zverejní svoje účtovníctvo:

Najčítanejšie správy