Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kaliňák sa bude baviť o Bašternákovi, keď Matovič zverejní svoje účtovníctvo
Zdielať na

Kaliňák sa bude baviť o Bašternákovi, keď Matovič zverejní svoje účtovníctvo

BRATISLAVA / Minister vnútra Robert Kaliňák sa bude o kazue Bašternák baviť až vtedy, keď poslanec Igor Matovič zo strany OĽaNO-NOVA zverejní svoje účtovníctvo a ukáže, akým spôsobom krátil dane. Na ministerskej stoličke naďalej zostáva, zatiaľ podľa jeho slov inú požiadavku nedostal a ani zo strany premiéra nepočul žiadnu kritiku.

"Potom sa môžeme baviť ďalej, dovtedy to nemá relevanciu," vyhlásil Robert Kaliňák s tým, že na túto tému skončil.  Všetky potrebné dokumenty, ktoré sa týkajú jeho účtov, ukázal, ako to požadovala aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. "Nelegálne príjmy som jednoznačne vyvrátil a na ďalšie otázky budem odpovedať len tým, ktorým takéto odpovedia náležia," dodal.

Vo funkcii ministra vnútra Robert Kaliňák zostáva, zatiaľ vraj inú požiadavku nedostal a ani zo strany premiéra nepočul žiadnu kritiku. "Nikdy nie je nič príjemné, takýto tlak. No v konečnom dôsledku sme všetky podozrenia úplne jasne vyvrátili," povedal novinárom. Zo strany koaličných partnerov cíti podporu.

Otázka dôvery občanov

Ministri koaličného Mostu-Híd Lucia Žitňanská a László Szólymos sa v súvislosti so situáciou okolo ministra vnútra Roberta Kaliňáka zhodli na tom, že nejde o to, či minister vnútra presvedčil partnerov na pondelkovej koaličnej rade. V hre je podľa nich otázka dôvery občanov v inštitúcie tohto štátu vrátane polície a ministerstva vnútra. A toto je podľa ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej vážna téma.

Minister Szólymos verí, že polícia dokáže nezávisle vyšetriť vlastného ministra. Dodal, že verí týmto inštitúciám, kde robia podľa neho slušní ľudia.

"Ak by sme ich začali spochybňovať, bolo by to veľmi nebezpečné," zdôraznil. Minister zároveň priznal, že nevie, čo je pravda a čo nie, lebo každú chvíľu sa vynárajú nové veci. Na otázku, či Kaliňák bude sedieť v kresle šéfa rezortu vnútra aj na budúci týždeň, odpovedal: "Na to sa ma nepýtajte."

Má v tom chaos

V situácii okolo ministra vnútra Roberta Kaliňáka sa nevyzná ani minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Ako uviedol po rokovaní vlády, sleduje to, čo je v médiách ale nie detailne, lebo na to nemá čas. "Mám v tom chaos a myslím si, že priemerný občan Slovenskej republiky má v tom takisto chaos," vyhlásil šéf rezortu diplomacie. Zdôraznil, že sa nezastáva nikoho, zastáva sa len princípov právneho štátu. Podľa Lajčáka by sa mali vyjadriť tí, ktorí podľa ústavy na to majú príslušné kompetencie

Lajčák verí, že v tejto krajine je toľko zdravého rozumu a zodpovednosti, že si všetci uvedomujú, že už teraz sú na nás upreté zraky celej Európy. Do prípravy nášho predsedníctva v Rade EÚ Slovensko investovalo veľa a EÚ je v natoľko zložitej situácii, že naozaj posledné, čo potrebujeme, sú nejaké naše vnútorné problémy, ktoré by to ešte nejako komplikovali, dodal.  

Kauza Bašternák

Podľa medializovaných informácií spravuje nehnuteľnosť, kde má Kaliňák byty aj podiel, firma, ktorej konateľom je brat Ladislava Bašternáka Peter. O ňom ale Kaliňák nič nevie.

"Žiadne podrobnosti o tom, ako im fungujú firmy jednak nemám, nezaujíma ma to, neriešim to. Neviem, kto spravuje nehnuteľnosť, neviem ani pravidlá Tatra banky, neviem, kto spravuje jej budovy, to nie je moja úloha ani moja starosť," povedal minister.

Brata Ladislava Bašternáka takisto nepozná. "Žiadna moja odpoveď vám nikdy nestačí. Začínali sme tým, či som nemal na svojom účte nelegálne príjmy, tie som nemal, čo som dokázal, a tým sa to pre mňa končí," povedal minister vnútra s tým, že keď Igor Matovič ukáže svoje účtovníctvo, bude sa na túto tému baviť ďalej.

Zároveň povedal, že obchodné styky s Ladislavom Bašternákom nemá a ich vzťah sa končí kúpnopredajnou zmluvou. Zopakoval, že nie je účtovník a je presvedčený o tom, že všetky veci sú absolútne správne z právneho aj účtovného pohľadu.

Vo vláde hovoria aj o Robertovi Kaliňákovi, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Najčítanejšie správy