Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Richard Sulík požiadal prezidenta o stretnutie ku kauze Bašternák
Zdielať na

Richard Sulík požiadal prezidenta o stretnutie ku kauze Bašternák

BRATISLAVA / Predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík požiadal listom prezidenta Slovenska Andreja Kisku o stretnutie pre kauzu Bašternák. Za dôležité to považuje aj pre blížiace sa predsedníctvo Slovenskej republiky v Rade Európskej únie.

Vládna koalícia vyslovením podpory ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi vyslovila podľa Sulíka dôveru človeku, ktorý klame, obchádza a porušuje zákony, má obchodné styky s podvodníkmi, je dôvodne podozrivý z nezákonného ovplyvňovania policajných orgánov.

"Toto všetko upevňuje dojem u zahraničných partnerov, že Slovensko je od najvyšších miest skorumpovaná krajina," tvrdí Sulík.

Bašternák a Kaliňák

Bašternák je známy z kauzy nadmerných odpočtov DPH pri bytovom komplexe Five Star Residence. Objekt stavala firma Real Štúdio K.F.A. podnikateľa Mariana Kočnera a firma Ladislava Bašternáka B.A. Haus v ňom údajne kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur. Následne si firma Bašternáka uplatnila nadmerný odpočet DPH vo výške dvoch miliónov eur.

Minister vnútra Robert Kaliňák v októbri 2013 kúpil 16-percentný podiel v spoločnosti B.A. Haus od Bašternáka. Opozícia trvá na odchode Kaliňáka z funkcie, lebo podľa nich kryje daňové podvody. Ak Robert Fico neodvolá ministra vnútra, prvý týždeň slovenského predsedníctva v EÚ bude čeliť v parlamente premiér vyslovovaniu nedôvery, avizovali opoziční poslanci.

Kaliňák tvrdí, že jeho obchodný vzťah s Bašternákom je legitímny, pozrite si archívnu reportáž:

Najčítanejšie správy