Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Donald Trump urobí z Európy svetovú veľmoc
Zdielať na

Donald Trump urobí z Európy svetovú veľmoc

Donald Trump vyzeral na prvý pohľad ako pohroma. A pre USA ňou asi aj bude. Európe by však mohol v dlhodobom horizonte nesmierne pomôcť. Európska únia je veľmoc. Sme globálny politický a ekonomický hráč. Je najvyšší čas aby sme vyliezli spoza sukne mamky Ameriky. Mamča má alzheimera, budeme sa musieť postaviť na vlastné nohy.

Keby nič iné, Trump je aspoň absolútne čitateľný a predvídateľný. Lebo nemusíte do hĺbky analyzovať jeho politiku, stačí celkom intuitívne prečítať jeho obyčajné ľudské správanie. Je to veľký, neohrabaný, zmätený, sebecký truľo, ktorý si myslí, že vesmír sa točí okolo neho. Bude impulzívne reagovať na akýkoľvek podnet, ktorý upúta jeho pozornosť, ale dlho pri ňom nevydrží. Bude vyrábať chaos. Významne oslabí USA, nielen ekonomicky, ale aj vojensky. Politika aj obchod sú preňho hrou s nulovým súčtom. Ak sa vám darí, musí to byť na jeho úkor.

Angela Merkel to zhrnula veľmi jednoducho a zrozumiteľne. S Amerikou nebudeme môcť rátať. V mnohých ohľadoch to bude nepríjemné, no vo viacerých sa nám uľaví.

Povedzme si narovinu, že už Barack Obama nebol práve strategický génius. Veľmi slušný a sympatický chlapík. Po ľudskej stránke Trumpov opak. No najmocnejšieho muža najsilnejšej vojenskej veľmoci sveta neplatia za to, aby bol ňuňuško.

Obama sa pokúšal správať k tradičným nepriateľom Západu ústretovo a láskavo. Problémom je, že agresívne politické režimy s imperiálnymi ambíciami vyhodnotia každý prejav láskavosti ako prejav slabosti. Rusko si dovolilo anektovať Krym len preto, lebo Putin so stopercentnou istotou vedel, že Západ pod vedením Obamu nedodrží budapeštiansky dohovor a nebude chrániť územnú celistvosť Ukrajiny. A to je len jeden príklad z mnohých.

Diktatúry na Blízkom východe boli síce napospol nesympatické, no v porovnaní s Islamským štátom predstavovali raj na zemi. Destabilizovať ich, lebo sú fuj, a otvoriť priestor náboženským fanatikom nebolo o nič menej hlúpe, ako chcieť zakázať moslimom cestovať do USA. Len to malo horšie následky.

Planétu podpálil Obama, Trump je iba trubiroh, ktorý bude do plameňov striedavo močiť a liať benzín – podľa toho, čo sa mu bude v danom okamihu zdať ako väčšia prča. Nemá žiadnu víziu ani geniálny plán. Je ako decko s ADHD, ktoré vypustili do cukrárne. Bude sa prežierať a ohadzovať tortami.

Európy sa to všetko nepochybne dotkne, no nemusí to mať fatálne následky. Angela Merkel a Emmanuel Macron totiž chápu, že máme dnes väčší potenciál ako USA. Ekonomický aj vojenský. Sme svetová veľmoc. Kým vydržíme pokope, sme jednou z dominantných síl, ktoré ovládajú svet.

Úlohou lokálnych lídrov je vysvetliť to aj Ďurovi, ktorý bol najďalej v okresnom meste. Ak dokáže pochopiť, že Slovensko mu núka väčšie možnosti ako Záhorie, pochopí aj to, že Európska únia mu núka viac ako Slovensko. Pokiaľ pochopí, že je Malačan, aj Záhorák aj Slovák, dokáže pochopiť, že je aj Európan. Veľký čávo s veľkou palicou. Môže byť hrdý na veľkú kopu nových úžasných vecí, o ktoré sa nijako nezaslúžil.

Ak nám Trump pomôže vybudovať zjednotenú a silnú Európu, obetovať pre to USA je pre nás vysoká, no stále prijateľná cena.

Súvisiace články