Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Leto sa končí, cirkus sa vracia do mesta
Zdielať na

Leto sa končí, cirkus sa vracia do mesta

Zdroj: TV JOJ/Róbert Fritz

Alojz Hlina a Igor Matovič chystajú verejné protesty proti Denise Sakovej. Už na budúci týždeň. Nedá sa úplne vylúčiť, že majú nejakú tajnú informáciu o tom, čo v najbližších dňoch vyparatí predlžená ruka poslanca Kaliňáka v rezorte vnútra, no nie je to ani pravdepodobné. Je to skôr o tom, že si na svoju prácu konečne našli čas.

Vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej dnes vyzerá menej reálne, ako v deň, keď našli ich telá. Kauza Trinh Xuan Thanha odhalila, že naše bezpečnostné zložky riadia ľudia, ktorí by sa nehodili ani na post nočného vartáša vo veľkosklade zeleniny. Nielenže vietnamskej tajnej službe požičali vládny špeciál na únos, ale aj keď už o ňom vedeli, nikomu z nich ani nenapadlo prípad vyšetrovať.

Ponechajme bokom kryštalickú hlúposť všetkých zainteresovaných papalášov zo stajne Smeru. Keby mal Robert Fico k dispozícii kvalitnejšie ľudské zdroje, alebo aspoň trochu prezieravosti, neplakal by dnes v Bonaparte nad troskami svojej politickej kariéry. Sníval o vlastnej soche na námestí, a dnes sa chystá na beznádejný boj o politické prežitie. Nedobehli ho priamo svinstvá, ktoré vyplávali na povrch, ale spektakulárne stupídny spôsob, ktorým ich jeho ľudia napáchali. Správali sa ako mafiáni, ktorí mŕtvolu v lese nezakopali, len voľne pohodili uprostred turistického chodníka. Aj s vražednou zbraňou a odtlačkami prstov.

Naozajstným problémom je nemohúcosť a politická impotencia opozície poslanca Fica. Okrem Richarda Sulíka, ktorý má o jedno odvodové koliesko naviac, núkajú všetci to isté, čo asociálna demokracia zo Smeru: nepriateľský Brusel, zlých Rómov, nebezpečných migrantov, mosty medzi východom a západom, rodinu podľa infantilných obrázkov z ilustrovanej detskej biblie a v Matovičovom prípade dokonca aj ten detektor lži.

Keď v lete nerokuje parlament, berú to opoziční lídri ako prázdniny. Nech by sa dialo čokoľvek, do jesene to počká. Však nehorí. Do volieb ďaleko a ich cieľovej skupine bude stačiť aj lacná púťová atrakcia s cukrovou vatou, škaredým Ficom na transparentoch a logom partaje na balónikoch.

Opoziční lídri v priebehu leta oddychovali od náročnej politickej práce. Reagovali len formálne, na skutočnú akciu sa nezmohli. A nezmôžu sa na ňu ani v septembri. Vyjdú na ulicu a zasa raz ukážu, že aj treťotriedny šašo dokáže predviesť hlučnú šou. Keby aj neboli vtipní, nepochybne budú aspoň smiešni. Matovič s Hlinom sú predsa profesionálni politickí klauni. Prázdniny im skončili, vracajú sa do manéže, ale s novými gagmi veľmi nerátajte. Sľubovať si od nich reálne riešenia problémov by bolo rovnako naivné, ako očakávať od Petra Pellegriniho zmenu spôsobu vládnutia, či od Sakovej vyšetrenie káuz Smeru.

Súvisiace články