Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Problém ombudsmanky so stolicou
Zdielať na

Problém ombudsmanky so stolicou

Zdroj: SITA

Predstava policajného tlmočníka, ako kričí na migrantov z Afriky „put your hands on the stôl“ je skvostná. Ako zo scenára sitkomu o policajtoch. A keď hovoríme o slovenských policajtoch, je nesmierne ľahké uveriť, že nešlo o sitkom, ale o reality šou. Vždy je nesmierne ľahké uveriť tomu, čomu veriť chceme. Aj keby to nebola pravda. Ako v tomto prípade.

Aspoň na videu zo zásahu v Medveďove táto veta nie je. Pravdepodobne arabský tlmočník, pre ktorého je angličtina zjavne ešte viac cudzím jazykom, ako slovenčina, na zázname nehovorí „stôl“, ale „stool“. Doslovný preklad tohto anglického slova by znel stolica. Áno, v oboch významoch, tak ako v slovenčine. Znamená stoličku bez operadla, alebo aj to, do čoho stúpila Jana Dubovcová.

Asi by slovo stool v analogickej situácii použil málokto. No keby ste trčali v utečeneckom lágri, povedzme v Jemene, fínsky tlmočník by vám lámanou češtinou najprv povedal, aby ste si dali ruky na stúl a keby ste neposlúchli, zopakoval by, aby ste si ich položili na stolicu, presne by ste vedeli, čo máte robiť.

Na videu zo zásahu v Medveďove nenájdete prakticky nič z toho, čo na ňom videli Dubovcová a jej ľudia.

Áno, prvé, čo sa prihlási o slovo pri pohľade na hulákajúcich kukláčov, či trochu stratene pôsobiacom staršom pánovi v uniforme, sú stereotypy – policajti z tých najlepších vtipov. Ale keď zapojíte aj tie časti mozgu, ktoré sú schopné analýzy, zbadáte ďalšie veci.

Kukláči hulákajú, ale nikoho nenapádajú. Ak zvážite, za akú robotu ich platíme, musí ich v danom okamihu niekto veľmi pevne držať na uzde. Niekto, kto si uvedomuje, že jeho ľudia nemôžu tábor migrantov vymlátiť ako slovenskú diskotéku.

Riaditeľ tábora, napriek tomu, že nevyzerá ako Bruce Willis v Smrtonosnej pasci, vlezie do miestnosti plnej naštvaných ľudí sám, iba s tlmočníkom. Kukláčov nechá čakať na chodbe. Bez ohľadu na dôvodné podozrenie, že niektorí z tých frustrovaných naštvaných chlapov, ktorých z domu vyhnalo extrémne násilie a po ceste k nám prešli peklom, si z otvorenej kuchyne mohli pokojne povyberať pár predmetov určených na rezanie mäsa alebo sekanie kostí.

Nech po ňom vrhne pár šutrov, kto už niekedy čelil naštvanému davu.

Celá búrka v šerbli pod najmenšími veľhorami sveta by nestála za zmienku, keby v ňom nerozvírila stolicu práve ombudsmanka. Na jednej strane, ak Jana Dubovcová takto posudzovala dôkazy aj v čase, keď bola sudkyňou, je len dobre, že zmenila povolanie. No strane druhej, aj keby mala ten najlepší úmysel ochrániť bezbranných utečencov, podaril sa jej, v dlhodobom horizonte, pravý opak.

Každý, kto si piple voči migrantom takú nevraživosť, ako Dubovcová voči policajtom, sa teraz len utvrdí v pocite, že kto sa utečencov zastáva, je v lepšom neschopný trubiroh, v horšom podvodník a klamár.

Táto Dubovcovej stolica sa nenalepí iba na ňu, ale na celý jej úrad a na každú vec, ktorú bude riešiť.

Súvisiace články