Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Polícia nevie po anglicky. Ombudsmanka nevie po anglicky. Stool nie je stôl
Zdielať na

Polícia nevie po anglicky. Ombudsmanka nevie po anglicky. Stool nie je stôl

BRATISLAVA / Zásah voči migrantom v Medveďove podľa ombudsmanky Jany Dubovcovej nebol nevyhnutný, bol neprimeraný a neprofesionálny. Juraj Jando z kancelárie ombudsmanky tvrdí, že vzbúrení cudzinci dostávali zmätočné pokyny od prekladateľa, ktorým nemohli rozumieť. Videozáznam zo zásahu, ktorý polícia poskytla aj kancelárii verejnej ochrankyne práv, spochybňuje jeho tvrdenia i jazykové schopnosti.

Veta "Put your hands on the stôl" sa stala hitom sociálnych sietí. Podľa Juraja Janda takto preložil jeden zo zaistených migrantov policajnú výzvu, aby si utečenci posadali a položili ruky na stôl.

Medveďovský babylon

"Preklad bol prekladaný do angličtiny pomocou jedného zo zaistených cudzincov a ten preklad nemožno v žiadnom prípade označiť za dostatočný, pretože ten pán habkal trošku," tvrdil Jando na tlačovej konferencii. "Napríklad povedal, že put your hands on the stôl," doplnil.

Na policajnom videu vidieť a počuť muža, ktorého riaditeľ tábora v Medveďove oslovuje ako "pána tlmočníka" a nepôsobí, ako jeden zo zdržaných. Angličtinou so silným cudzím prízvukom hovorí: "Everybody have to sit on your stools and put your hands on the table," teda každý si sadne na svoje stoličky a položí si ruky na stôl. Neskôr, uprostred zmätku opakuje príkaz "put your hands on the stool," čiže položte si ruky na lavicu. Používa anglické slovo stool, teda stolička, nie slovenské "stôl".

Pozrite si príhovor právnika:

Porušenie práva

Začiatkom septembra začali v zariadení v Medveďove zadržaní cudzinci protestovať proti tomu, že ich tam držia. V jedálni začalo protestovať 45 migrantov, ktorí odmietli raňajky. Neskôr sa k nim pridalo ďalších 50 na druhom poschodí. Riaditeľ privolal policajné posily, ktoré podľa Janda zasiahli voči cudzincom tvrdo, dokonca použili putá.

"Až do momentu použitia pút bol zásah dôvodný, no neprofesionálny. Následnou osobnou prehliadkou porušili policajti právo cudzincov na nedotknuteľnosť osoby a jej súkromia a právo na ľudskú dôstojnosť,“ poznamenal Jando. Za hlavné dôvody na zásah polície považoval riaditeľ zariadenia odmietnutie raňajok, neuposlúchnutie výzvy na opustenie jedálne, protest s výkrikmi či búchanie riadom.

Cudzinci podľa právnika sedeli za stolom, riaditeľ odomkol dvere a vyzval ich, aby upustili od protiprávneho konania, načo cudzinci začali postupne jedáleň po vyzvaní opúšťať. "Pán riaditeľ habkal, výzva bola nejasná a neistá, cudzinci mu nerozumeli. Po tom, ako začali jedáleň opúšťať, polícia im nasadila putá a vykonala osobnú prehliadku,“ vysvetlil novinárom.

Na videozázname počuť tlmočníka, ako po anglicky vyzýva mužov v jedálni, aby si sadli na stoličky a vyložili ruky na stôl:

Úlomky zrkadla

Policajti neskôr zasiahli aj na druhom poschodí budovy.

Situácia na chodbe podľa záznamu bola pokojná, cudzinci po vyzvaní vyšli na chodbu a kľakli si na zem. Polícia ich následne zatlačila naspäť do izieb a robila prehliadky.

Svedčí o tom aj tento záznam z kamery:

Podľa výpovedí cudzincov policajti použili hmaty a chvaty, kopali ich, udierali. To na zázname vidieť nie je.

"Dôvodom pre zásah boli nájdené predmety pri prehliadkach, ako boli napríklad rúčky od ešusov či úlomok zo zrkadla,“ tvrdí Juraj Jando. V tomto prípade možno podľa neho zásah považovať za porušenie zákazu mučenia, nebol primeraný ani nevyhnutný.

Zlá angličtina

Problémom je podľa kancelárie ombudsmanky aj jazyk, jediný povel zo strany polície bol v angličtine, ostatné v slovenčine. "Ako veľmi negatívne hodnotím to, že takéto zariadenia, ktoré sú špecializované na cudzincov, nie sú pripravené na komunikáciu s nimi,“ povedala Jana Dubovcová.

Je presvedčená o tom, že keby ľuďom v zariadení zrozumiteľne situáciu vysvetlili, nemuselo k zásahu vôbec prísť. "Neprofesionalita kričí na sto kilometrov,“ upozornila. Ako dodala, je to o to prekvapujúcejšie, že zariadenia pre cudzincov nie sú pripravené na komunikáciu s nimi.

Oddelený režim

Právnici kancelárie verejnej ochrankyne práv sa vo štvrtok 24. septembra vybrali do ústavu v Medveďove opäť, dostali informáciu, že dve osoby držia v takzvanom oddelenom režime. Používajú ho v prípade choroby či agresie zo strany cudzinca. Jednu osobu prepustili deň pred ich príchodom, druhú počas toho, ako právnici čakali na stretnutie s riaditeľom zariadenia. "Ten nám následne oznámil, že v oddelenom režime nikoho nemajú,“ poznamenal právnik z kancelárie Tomáš Čitbaj.

Išlo podľa neho o osoby, ktoré boli v režime od septembrového zásahu, boli tam teda niekoľko týždňov. "Zistili sme, že v oddelenom režime sú podmienky totožné s väzenskými, čo je nevyhovujúce a nedôstojné,“ poznamenal.

Tlmočník

Jana Dubovcová pre zásah v ústave v Medveďove navrhuje viaceré konkrétne opatrenia. Treba upraviť vnútorný poriadok zariadenia a spísať práva a povinnosti cudzincov, zabezpečiť treba i zamestnanca, ktorý vie po anglicky, alebo niekoho, kto by vedel tlmočiť aj do arabčiny či iného jazyka.

Takisto je podľa ombudsmanky potrebné vyhotovovať audiovizuálny záznam zo zásahov, vzdelávať zamestnancov na tému zákonnosti použitia donucovacích prostriedkov či informovať samotných cudzincov o tom, prečo sú zadržaní a kedy ich prepustia. "Môže sa tak predísť nepokojom, ak budú dostatočne informovaní,“ povedal na záver právnik Juraj Jando.

Polícia trvá na zákonnosti

Polícia trvá na tom, že služobný zákrok z 3. septembra v Útvare policajného zaistenia pre cudzincov v Medveďove bol zákonný a primeraný, uvádza v oficiálnom stanovisku hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

"K narušeniu vnútorného poriadku došlo pri vydávaní raňajok približne o 7:30, a to búchaním kuchynským riadom o zariadenie, kričaním a odmietaním opustenia priestoru jedálne, pričom samotný zákrok bol vykonaný až o 11:45," vysvetlila. Celý ten čas sa policajti podľa jej slov snažili obnoviť poriadok v zariadení čo najmiernejšími prostriedkami, vysvetľovaním a dohováraním.

Bodné a sečné zbrane

"Priebeh zákroku bol podľa nášho názoru profesionálne zvládnutý, o čom svedčí aj fakt, že nedošlo k vážnym zraneniam osôb tak, ako sa napríklad stal podobný prípad tento víkend v obdobnom zariadení v Nemecku, kde došlo k poškodeniu zariadenia a k zraneniu 14 osôb, z nich traja boli zasahujúci policajti," pokračovala ďalej. Pri služobnom zákroku policajti zaistili u najagresívnejších jednotlivcov rôzne podomácky vyrobené bodné a sečné zbrane, ktoré predstavovali riziko možného použitia voči iným osobám, pripomenula.

Ako uviedla na záver, keďže postup policajtov stále rieši inšpekcia ministerstva vnútra a kontrolu stále neukončila, "z tohto dôvodu akékoľvek závery v tejto súvislosti považuje polícia za predčasné a hypotetické."

Pozrite si video z inkriminovaného zásahu:

Reportáž o zásahu spracovala redaktorka Mária Ölvedyová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy