Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Keď sa vládcovi moc vymyká z rúk
Zdielať na

Keď sa vládcovi moc vymyká z rúk

Zdroj: SITA

Lipšica s Grendelom stíhajú, lebo verejne vyzradili, že Kočner si poslal tri milióny eur z Belize cez Maltu na Slovensko. Bašternák vedie svoj úbohý život vo vile na Slavíne, kým novinárky, ktoré o jeho čudesných obchodoch informovali, buzeruje vyšetrovateľ. Nuž, ťažko sa ubrániť pocitu, že najväčšou organizovanou zločineckou skupinou v našej malebnej krajinke je policajný zbor.

Nedá sa povedať, že by bola slovenská polícia neschopná. Svojich sa dokáže zastať rovnako účinne, ako mafia. Špinavú robotu robí s efektivitou, ktorú by jej gangstri mohli závidieť. Má oproti nim totiž obrovskú výhodu -  nemusí sa báť polície.

Že policajti sú banda tupcov, je mýtus. Sú medzi nimi aj menej vydarené kusy, ale tie pobehujú v uniforme, peši a rozdávajú pokuty za nesprávne parkovanie. Ľudia, ktorým zverujú ochranu osôb s nálepkou „náš človek“ nie sú žiadni trubirohovia. Treba si však uvedomiť, že inteligencia nie je morálna kvalita. Sú to ľudia morálne veľmi flexibilní a nesmierne lojálni k vedeniu. Akémukoľvek vedeniu, samozrejme.

Sú to ale v konečnom dôsledku len vykonávatelia vôle svojich šéfov. V tomto zmysle naozaj „tupí vykonávatelia“, ktorí si môžu o rozkazoch myslieť čokoľvek, no vykonať ich musia.

Zaujímavé je to, ako často vydávajú šéfovia príkazy, ktoré zachádzajú veľmi ďaleko za hranicu príčetnosti, aj keby sme ich merali len veľmi voľným metrom slovenskej politiky. Robert Fico a jeho garnitúra dočista strácajú glanc a už prestávajú zachovávať dekórum. Zneužívajú moc celkom otvorene, ako sa to robilo za Mečiara.

Fico prestáva, azda aj v dôsledku choroby, svoju funkciu zvládať. Nielen funkciu premiéra, ale predovšetkým funkciu predsedu strany. Moc sa mu vymyká z rúk a zneužívajú ju ľudia, korí s ňou nevedia zachádzať. Aj keď to nie je práve príjemné miesto, skúste Ficovi, len na chvíľu, vliezť do hlavy.

Celý svoj životný štýl ste podriadili tomu, aby ste sa uchovali pri zdraví, a ste na tom horšie, ako nejeden alkoholik a tuhý fajčiar v rovnakom veku. Je vám zle. Nevládzete. A všetci od vás neustále niečo chcú. Žerú sa medzi sebou, lebo im nič nie je dosť. Nemôžete veriť nikomu. Chceli by ste si len trochu od toho všetkého oddýchnuť, ale ešte aj doma, pod oknami, vám robia vaši nepriatelia bodrel. Chcú vás dostať z vášho bytu. Veď je to váš domov, preboha, a vy ste chorý a máte toho všetkého dosť... občas prosto necháte veciam voľný priebeh.

Lenže Fico je naozaj len jeden. Kaliňák nemá na viac, ako práve na to, čo sledujete v priamom prenose. Praktiky, ktoré je veľmi ťažké odlíšiť od zvyklostí a obyčají mafie. Ostatní „korunní princi“, ktorí už začínajú zvádzať boj o trón, nemajú ani na to. Môžete si o Ficovi myslieť čokoľvek, ale on urobil zo Smeru víťaznú stranu a on bol jediný, kto ho dokázal udržať pokope a jednotný.

Smer, biely kôň oligarchov, zdochýna a kope. Čoskoro skončí, ako HZDS bez Mečiara a SDKÚ bez Dzurindu. Nie je to však veľký dôvod na radosť. Alternatívami sú Sulík, Matovič, Kollár a Kotleba. Budeme ešte na Fica s láskou spomínať.