Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Učiteľom platy nestúpnu, upratovačkám či školníkom možno...
Zdielať na

Učiteľom platy nestúpnu, upratovačkám či školníkom možno...

Nepedagogickí zamestnanci pracujúci v školstve by si mohli v budúcnosti prilepšiť. Vyplýva to zo stretnutia premiérky Ivety Radičovej a ministra školstva Eugena Jurzycu.

„V tomto probléme bude hľadať vláda s pánom ministrom školstva a s ministerstvom práce riešenie ešte v tomto období,“ povedal po rokovaní na úrade vlády podpredseda školského odborového zväzu Jozef Lužák.

Ledva berú minimum

Mzdy nepedagogických zamestnancov sa v tabuľkách pohybujú pod minimálnou mzdou, čo je systémový neduh. „Budú sa hľadať prostriedky na to, aby sa tento neduh odstránil. Pani premiérka prisľúbila, že bude hľadať možnosti, ako navýšiť mzdy nepedagogických zamestnancov,“ dodal Lužák.

Konkrétne riešenie sa odborári dozvedia až vo štvrtok, dnes na ňom bude pracovať ministerstvo školstva spolu s úradom vlády. „Bol by to systémový krok, ale konkretizovať ho veľmi nechcem, pretože ešte dnes večer budeme v kontakte s úradom vlády, pani premiérkou a budeme na ňom pracovať ďalej. Vo štvrtok by malo byť jasné, či to je reálne, tento bod, alebo nie. Budeme hovoriť najmä o technickom riešení,“ povedal minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS).

Štrajk? Uvidí sa...

Lužák nechcel povedať, či dnešné stretnutie zažehnalo štrajk učiteľov. Vo štvrtok bude o štrajku rozhodovať Rada Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku. „Je to vec rady. Ja som len jeden člen rady,“ povedal na otázku, či školskí odborári pristúpia k štrajku.

Odborári deklarovali svoje požiadavky už v polovici septembra na protestnom mítingu pred Úradom vlády SR. Chcú, aby štát investoval do školstva šesť percent HDP. Dožadujú sa tiež zvýšiť mzdové ohodnotenie zamestnancov školstva, aby bol zabezpečený rast ich reálnych platov.

Systém odmeňovania zamestnancov v školstve by sa podľa nich mal zmeniť tak, aby platy pedagogických zamestnancov boli na úrovni 1,2- až 1,6-násobku priemerného platu v národnom hospodárstve. Viac v reportáži.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy