Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Učitelia si od januára prilepšia. O dve percentá...
Zdielať na

Učitelia si od januára prilepšia. O dve percentá...

Učitelia základných a stredných škôl si od januára finančne polepšia. Ich mesačný príjem sa zvýši o 10 až 60 eur. Rozhodli o tom dnes poslanci. Stále však hrozí, že školy zostanú zatvorené...

Proti boli len poslanci z klubu SNS. V tom je aj exminister školstva Ján Mikolaj. Ruku za zákon nezdvihol ani ich bývalý člen, dnes nezaradený poslanec Rudolf Pučík. Tarify platových tried šesť až dvanásť sa v budúcom roku zvýšia v priemerne o dve percentá.

Štrajková pohotovosť trvá

Ani schválenie zákona o pedagogických zamestnancoch však nepresvedčilo školských odborárov o zrušení štrajku. Naďalej zostávajú v štrajkovej pohotovosti. „Môžeme byť čiastočne spokojní. Považujeme to za minimálne zlepšenie a minimálne splnenie našich požiadaviek, ktoré sme vzniesli na protestnom mítingu pred úradom vlády,“ vyhlásil Jozef Lužák z odborov.

Naďalej žiadajú väčší podiel HDP pre školstvo či vyššie platy. Tvrdia, že situácia v školstve je rovnaká, a to bez ohľadu na politické udalosti.

Šéf rezortu vraj urobil všetko

Minister školstva Eugen Jurzyca vraví, že odborárom ponúkol v zákone o pedagogických zamestnancoch maximum, čo mohol. „Aj keby bol štrajk deň pred voľbami, minister školstva by nemal reagovať návrhom na ďalšie zvýšenie platov. Problematika platov sa v úspešných krajinách diskutuje za stolom a nie na námestiach,“ konštatoval Jurzyca.

Odborári 6. októbra na rokovaní v Kežmarských žľaboch vo Vysokých Tatrách nevyhlásili ostrý štrajk napriek tomu, že mali písomnú podporu od 60 percent učiteľov základných a stredných škôl. 

Učiteľ vysvetľuje žiakom pred tabuľou

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy