Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Podozrenia z podvodov? Namiesto čerpania eurofondov úradujeme...
Zdielať na

Podozrenia z podvodov? Namiesto čerpania eurofondov úradujeme...

Slovensko má vážny problém s čerpaním eurofondov z programov pre vzdelávanie, vedu a výskum. Prekážkou je priveľa byrokracie. No nie zo strany Bruselu. Polená pod nohy si hádžeme sami, teda slovenské zákony, ktoré nútia našich vedcov a učiteľov namiesto odbornej práce úradničiť. Ministerstvo školstva však tvrdí, že ľady sa pohli.

Audítori sa činili. Pri asi polovici kontrolovaných projektov poznačili podozrenie z podvodu. Bez poznámky sa nezaobišli ministerstvo práce, Európske centrum výchovy a vzdelávania a samozrejme ani Centrum vzdelávania. A práve to patrí podľa šéfky Európskeho sociálneho fondu Zuzany Polačkovej medzi najväčších príjemcov europeňazí.

Kontrolované problematické projekty pochádzajú podľa ESF z čias šéfovania exriaditeľa Sociálnej poisťovne spájaného s exministerkou Vierou Tomanovou. Ivan Bernátek, bývalý šéf Centra vzdelávania MPSVR tvrdí, že on postupoval podľa zákona a chýbajúce dokumenty či nedostatky sú len vizitkou nového vedenia, ktoré si sem dosadzuje neschopných ľudí.

List s výsledkami auditu je však oficiálnym dokumentom a ten hovorí celkom jasne o porušení pravidiel... Pozrite si videoriport!

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy