Jasno
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Situácia na slovenskom realitnom trhu je rôznorodá. Oplatí sa teraz kúpiť byt?
Zdielať na

Situácia na slovenskom realitnom trhu je rôznorodá. Oplatí sa teraz kúpiť byt?

BRATISLAVA / Nehnuteľnosti naďalej zlacňujú. Preukázalo sa to aj v prvom štvrťroku 2024 oproti vlaňajšku. Priemerne skoro o tri percentá. Vyššie úrokové sadzby na úveroch urobili svoje. Sú však aj kraje, kde ceny rástli.

​Kým v Bratislavskom kraji klesli ceny nehnuteľností v prvom kvartáli 2024 medziročne o 8,4 percenta a Trenčianskom o sedem, tak v Žilinskom stúpli, a to cez tri percentá. Najviac stúpli v Banskobystrickom, a to cez sedem percent, teda presný opak takého Trenčianskeho kraja.

Ceny začiatkom roka medziročne klesli, ako pri starých, tak aj pri nových nehnuteľnostiach. Údaje štatistického úradu o realizačných cenách znamenajú, že sú zo zmlúv evidovaných v katastri, teda z reálnych predajov, nie z inzerovaných cien. Ceny klesali v polovici, najvýraznejšie v Bratislave, v Košickom a Trnavskom sú približne na percente a výraznejšie poskočili ešte v Žilinskom kraji. Za poklesom cien, ktoré až neprirodzene raketovo rástli ešte na začiatku roka 2022 je vysoká inflácia, pokles platov a zvýšenie úrokových sadzieb.

"Vysoké úrokové sadzby stále zhoršujú dostupnosť bývania na Slovensku. To sa odzrkadlilo aj na množstve poskytnutých hypoték. Už rok 2023 mohol smutne závidieť roku 2022," tvrdí Ján Palenčár, realitný maklér a prezident Národnej asociácie realitných kancelárii Slovenska.

Po čom je dopyt?

Je to vidieť aj na zmene záujmu o veľkosť kupovaných bytov. "Kým predtým prevládali trojizbové a štvorizbové byty, teraz sa hľadajú dvojizbové a menšie," poukazuje Daniela Rážová, Riaditeľka Bond reality. Napriek regionálnym rozdielom platí, že aj keď v Bratislave ceny klesli, stále sú najvyššie. Na taký 55-metrový dvojizbový byt potrebujete skoro desať ročných platov.

Európska centrálna banka by však už na budúci týždeň mala znížiť základnú úrokovú sadzbu. Odborníci ale žiadne úverové slávnosti na Slovensku zatiaľ nečakajú. "Na Slovensku je veľmi malá flexibilita naštartovania novej výstavby, toto môže spôsobiť veľký tlak na cenu nielen novostavieb, ale aj starších nehnuteľností," dodáva Palenčár.

​Najvhodnejší čas kúpiť nehnuteľnosť

Takýto je preto tip odborníkov, ak máte potrebu, možnosť a chuť kupovať. "Kto si chce riešiť vlastné bývanie, nemá na čo čakať. Ceny nehnuteľností už moc výraznejšie neklesnú," tvrdí Marián Búlik, finančný expert OVB Allfinanz Slovensko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy