Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Uchádza Slovensku priemyselná kapacita a vieme byť ešte konkurencie schopný?
Zdielať na

Uchádza Slovensku priemyselná kapacita a vieme byť ešte konkurencie schopný?

BRATISLAVA / Nedostatočné inovácie, vysoká nákladovosť, slabá motivácia pracovníkov a zbytočná byrokracia. To všetko brzdí rozvoj európskych firiem. A výsledkom je postupná strata konkurencie-schopnosti. Európa je zviazaná množstvom obmedzení a podľa priemyselníkov často nezmyselných opatrení, pre ktoré jej uniká rozbehnutý vlak globálnej ekonomiky.

​Svet sa rúti dopredu, no my v Európe stojíme na zastávke a čakáme, že sa k nám niekto pridá. To sa však akosi nedeje. "Nejako sme zaspali dobu a toto zhoršuje pozíciu európskych firiem na globálnych trhoch," reaguje Peter Mihók, predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory. Ponúkame síce kvalitu, no za príliš vysoké ceny. Príliš štedrá sociálna politika a množstvo regulácií sa totiž premieta vo vysokých nákladoch. "My môžeme robiť krásnu sociálnu politiku, ale keď nebudeme predávať výrobky, tak ju nebudeme mať z čoho financovať a toho si musí byť každý vedomý," dopĺňa Mihók.

Týka sa to nielen priemyslu

Týka sa to najmä priemyslu, ktorý si týmto spôsobom sami vyháňame do krajín mimo Európy. Najviac ohrozené sú odvetvia náročné na energie, ku ktorým patrí aj výroba minerálnych hnojív. Bez nich by mohla dostať ďalšiu ranu aj naša potravinová sebestačnosť. "Keď budeme viac a viac dovážať poľnohospodárske produkty a potraviny z tretích krajín, alebo aj z Európy, tak kto sa tu bude starať o pôdu a o zvieratá," hovorí Petr Bláha, generálny riaditeľ Duslo, a.s. Nemalý podiel na vysokej nákladovosti má aj zelená politika únie. "Európa vlastnými opatreniami nemôže principiálne riešiť ekologické problémy," dopĺňa Mihók.

Ekologickosť ako partner

Ekológia a podnikanie by nemali byť súperi, ale partneri. Nezdravé súperenie medzi nimi by totiž mohlo mať neblahý vplyv nielen životné prostredie, ale aj na naše peňaženky. "Ľudia možno nedostávajú za tú svoju prácu, ktorú vykonávajú, také zabezpečenie a také podmienky, ako je to napríklad u našich partnerov mimo Európskej únie," informuje štátny tajomník ministerstva hospodárstva, Kamil Šaško. Vlády v niektorých krajinách si však začínajú uvedomovať dôležitosť priemyslu a postupne menia kurz.

Jednotnosť Európskej únie sa triešti

"Tá Európska únia, ako je vidieť, už zďaleka nie je jednotná, všade platia iné pravidlá a všade platia najmä iné ceny," reaguje Bláha. Či chceme alebo nie, priemysel je naďalej ťahúňom nielen našej ekonomiky a bez neho by to nevyzeralo ružovo so zamestnanosťou ani napĺňaním štátneho rozpočtu. Viacerí podnikatelia a politici preto nepochybujú, že nová Európska komisia dá priemyslu zelenú a prestane ho vyháňať z kontinentu. "Toto by mala byť kľúčová úloha novej Európskej komisie a ja som presvedčený, že aj naši zástupcovia budú v tomto mene vystupovať," dodáva Šaško.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy