Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Dopyt po slovenských dlhopisoch prekvapil. Čo pomohlo miliardovému predaju?
Zdielať na

Dopyt po slovenských dlhopisoch prekvapil. Čo pomohlo miliardovému predaju?

BRATISLAVA / Slovensko v týchto dňoch už predalo dlhopisy za viac ako miliardu eur. Požičiavame si stále drahšie a spolu s Talianskom sme najhorší v únii. Pred rokom to bolo pritom oveľa lepšie. Dôvodom je zlá fiškálna politika vlády. A finančné trhy nám veria čoraz menej.

​Štátna špajza je prázdna, preto, aby sme mohli fungovať museli sme si požičať, a to vo veľkom štýle, pritom je len január. Hodnota našich aktuálnych  emitovaných dlhopisov je cez miliardu eur. Išlo o cenné papiere v rôznej výške a s rôznym výnosom. "Snaha je zvyšovať priemerné náklady, čiže podobne ako pri hypotéke," vysvetlil Daniel Bytčánek, riaditeľ Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity.

Požičiavame si stále drahšie. Financovanie nášho štátu sa predražuje. Môžu za to viaceré faktory. Napríklad blízkosť Ukrajiny a vojnového konfliktu. Trpia ňou aj Estónci, ktorým sa však úroky až tak nezdvihli. Nám áno. Dôvod je jednoduchý. "Investori si veľmi všímajú to, či sme fiškálne zodpovední a či budeme zodpovedne konsolidovať verejné financie," tvrdí analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

Ministerstvo financií si vydýchlo

Napriek tomu sa to ešte obchodníkom z Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity podarilo dobre uhrať. Dopyt po našich dlhopisoch bol väčší, ako sme ponúkali - až cez 2 miliardy eur. Pomáha to, že investori očakávajú zníženie úrokových sadzieb, ako aj to, že sme v eurozóne. "Vzhľadom na vysoký dopyt a získané financie je ministerstvo financií s predmetnou aukciou spokojné," potvrdil hovorca ministerstva financií Pavol Kirinovič.

Cez miliardu sme si museli už v januári požičať preto, aby sme splatili predošlé pôžičky a zároveň preto, aby sme mohli fungovať. Dôvodom vysokej pôžičky bolo zlé hospodárenie vlády a momentálne ešte horšie kabinetom Roberta Fica. "Domácu úlohu nemáme stále splnenú . Investori to vidia a taktiež aj ratingové agentúry," dodal Bytčánek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy