Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Drahé potraviny a vysoká inflácia. Aká inflačná predpoveď nás čaká budúci rok?
Zdielať na

Drahé potraviny a vysoká inflácia. Aká inflačná predpoveď nás čaká budúci rok?

BRATISLAVA / Zdražovanie uplynulé dva roky veľmi potrápilo Slovákov. Vývoj cien sme neustále monitorovali. V nasledujúcej reportáži si môžete pozrieť, ako o inflácii informovali analytici a ako ste ju vy prežívali. Dozviete sa aj to, čo nás pravdepodobne čaká v budúcom roku.

​Je začiatok roka 2023 a inflácia je na dramatických 15 %. Pri potravinách, čo Slovákov trápi najviac, je to dráma dvojnásobná. "Najrýchlejší rast vidíme v kategórii mlieka, syrov a vajec. Pomerne stále silný rast, okolo 35 %, si držia oleje a tuky," priblížil Ľubomír Koršňák, analytik Unicredit bank.

Prichádza marec a inflácia sa začína konečne lámať. Zatiaľ len veľmi pomaly. "Pod úroveň 15 % po niekoľkých mesiacoch, čo je mierne optimistická správa," priblížila Jana Morháčová, hovorkyňa Štatistického úradu SR. Podľa čísel Štatistického úradu teda inflácia klesla. Potraviny však medziročne naďalej prekračujú hranicu 30 %.

V lete sa inflácia mierne stabilizovala

Letné júnové slnečné lúče prinášajú konečne aj lepšie potravinové správy. Prvýkrát za dva roky od augusta 2021, nenecháme pri pokladni mesačne viac za potraviny. "Trochu sa zastabilizovali, ale stále rastú," vyjadrila sa nakupujúca. Ceny síce začali klesať, ale majú vysoký odrazový mostík, keďže už v roku 2022 brutálne narástli oproti 2021. V druhom polroku však začína inflácia klesať vo viacerých položkách pod dvojcifernú úroveň. "Celkovo dosiahla inflácia hodnotu 8,9 %," informovala Morháčová.

Pri potravinách sa ale pod dve cifry dostávame až na jeseň v októbri, aj to nie pri všetkých položkách. "Na medziročnej úrovni celkovo platí, že potraviny sa po 20 mesiacoch dostali pod 10 %," dodala Morháčová. Aj napriek pozitívnym číslam ohľadom inflácie, márna sláva. V roku 2021 sme za nákup potravím dali 100 eur, dnes za rovnaký nákup zaplatíme takmer 137 eur. 

Sľubovaný návrat do normálu

Najväčším problémom tohto roka, keď sa na jar začala inflácia umúdrovať, bola výška našich platov. "Na takéto rýchle tempo zdražovania to nestačilo, čiže aj tento rok Slováci zarobili reálne menej ako pred rokom," opísala Eva Sadovská, analytička Wood & Company. Priemerná inflácia skončí tak tento stále na pomerne vysokom čísle 11 %.

Keďže je však vianočné obdobie, čas zázrakov, s dobrou inflačnou predpoveďou na budúci rok prichádza Národná banka Slovenska. "Budúci rok by to malo byť iba 2,5 %. To je už návrat do normálu," vyjadril sa k téme Peter Kažimír, guvernér NBS. Platy by mali pritom rásť až štvorpercentným tempom. Slovákom by sa tak malo po troch rokoch konečne ľahšie dýchať. Sú to však také Vianoce na dlh. Infláciu stlačia nadol najmä regulované ceny energií, na čo si štát musí požičať. Túto sekeru bude musieť raz niekto zaplatiť a politici to nebudú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy